ΟΗΕ: Σταθερή ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία

ΟΗΕ: Σταθερή ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία

66
ΟΗΕ: Σταθερή ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία

Σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% εκτιμάται για τα έτη 2019 και 2020, σύμφωνα με το «World Economic Situation and Prospects 2019» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), συγκριτικά με το 3,1% του 2018.

Ωστόσο πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και ενδεχομένως επηρεάσουν δυσμενώς τις θετικές προβλέψεις για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Επιβράδυνση θα σημειωθεί στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ανέλθει σε 2,5% το 2019 και σε 2% το 2020, ενώ της Κίνας θα σημειώσει μείωση από 6,6% το 2018 σε 6,3% το 2019.

Σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 2% θα σημειωθεί στην οικονομία των χωρών της Ε.Ε. με τους κινδύνους (πχ. επιπτώσεις του Brexit) να παραμονεύουν ωστόσο και να «απειλούν» την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκρατημένη αύξηση θα καταγραφεί επίσης στην οικονομική ανάπτυξη αρκετών εξαγώγιμων χωρών σε commodities, όπως η Βραζιλία, η Νιγηρία και η Ρωσία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλο εύρος προκλήσεων, όπως είναι οι εμπορικοί πόλεμοι, οι χρηματοπιστωτικές αστάθειες που συνδέονται με αυξημένα επίπεδα χρέους, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά.

Στο πλαίσιο της έκθεσης επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας και μιας συντονισμένης δράσης για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας μεταξύ 22-25 Ιανουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και 2020, κυρίως λόγω οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη και σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3,5% για το 2019 και 3,6% για το 2020, μείωση κατά 0,2 και 0,1% σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Παράλληλα το ΔΝΤ αναφέρει ότι εάν οι εμπορικές διενέξεις σε διεθνές επίπεδο συνεχιστούν, τότε η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

Τέλος το ΔΝΤ σημειώνει ότι η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί περισσότερο του αναμενομένου τα επόμενα δύο έτη ενώ σε ό, τι αφορά το Brexit, μία αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα επιδράσει αρνητικά στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.