Η Ινδία και οι ενεργειακές της ανάγκες στο στόχαστρο Ανατολής και Δύσης

Η Ινδία και οι ενεργειακές της ανάγκες στο στόχαστρο Ανατολής και Δύσης

106
Η Ινδία και οι ενεργειακές της ανάγκες στο στόχαστρο Ανατολής και Δύσης

Καθώς η Ινδία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανταγωνίζονται στο ποια χώρα θα καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του Νέου Δελχί.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ινδία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στη Ασία πίσω από την Κίνα και είναι χαρακτηριστικό ότι 2017 αγόραζε 577.000 βαρέλια/ημέρα από το Ιράν, αντιπροσωπεύοντας το 27% των συνολικών ιρανικών εξαγωγών αργού. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2018, η Ινδία αύξησε τις εισαγωγές ιρανικού αργού κατά 36% στα 789.000 βαρέλια/ημέρα. Από την άλλη, οι εισαγωγές πετρελαίου της χώρας από τη Σαουδική Αραβία κατά το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 697.000 βαρέλια/ημέρα.

Τον  Φεβρουάριο του 2018 μετά από επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου, Hassan Rouhani, στο Νέο Δελχί, υπεγράφησαν 15 συμφωνίες μεταξύ των δύο χώρων που αφορούσαν κυρίως συνεργασίες στους τομείς  ενέργειας με την κυβέρνηση του Ιράν να προχωρά στην μείωση του μεταφορικού κόστους πετρελαίου προς την Ινδία έως το τέλος του έτους.

Από την άλλη, και η Σαουδική Αραβία εντείνει τις προσπάθειες σύσφιξης των εμπορικών και οικονομικών της σχέσεων με το Νέο Δελχί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο του 2018, η Saudi Aramco και η ινδική Ratnagiri Refinery & Petrochemical κατέληξαν σε συμφωνία $44 δις για την κατασκευή νέου διυλιστηρίου στην πολιτεία Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία. Παράλληλα είναι γνωστή η πρόθεση του Βασιλείου να συμμετάσχει στον αγωγό διαμετακόμισης φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στην Ινδία και το Πακιστάν μέσω του Αφγανιστάν προσβλέποντας στην αποκόμιση μελλοντικών οικονομικών οφελών στην Κεντρική Ασία.

Μένει λοιπόν να δούμε σε ποιας χώρα κάλεσμα θα ανταποκριθεί η Ινδία για την κάλυψη των επαυξημένων της ενεργειακών αναγκών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.