Το παράδοξο του Brexit και οι ανησυχίες γύρω από το «shutdown» στις...

Το παράδοξο του Brexit και οι ανησυχίες γύρω από το «shutdown» στις ΗΠΑ

166
Το παράδοξο του Brexit και οι ανησυχίες γύρω από το «shutdown» στις ΗΠΑ

Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές κινήθηκαν σε θετική τροχιά την προηγούμενη εβδομάδα καθώς οι όποιες εντάσεις δημιουργήθηκαν σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο κατά την περίοδο των γιορτών αποκλιμακώθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, η Fed έχει ξεκαθαρίσει ότι δύναται να «κάνει υπομονή» αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υψηλές διακυμάνσεις στις αγορές, με μεγάλη μερίδα αναλυτών να εκτιμά πλέον ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία μόνο αύξηση επιτοκίων εντός 2019.

Στο μεταξύ η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, το λεγόμενο «shutdown», η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στην ιστορία της υπερδύναμης φαίνεται να βραχυκυκλώνει τις μεταφορές, την βιομηχανική και αγροτική παραγωγή καθώς, επίσης, και τις τηλεπικοινωνίες. Έντονες ανησυχίες εγείρονται εξαιτίας του γεγονότος ότι τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του αναγκαστικού «shutdown» δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη ως προς την προσπάθεια άρσης του και ενώ έχει προκληθεί η μερική «παράλυση» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας, την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι υπήρξε ουσιαστική πρόοδος προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές τους με τις δύο πλευρές, ωστόσο, να βρίσκονται ακόμα μακριά από την επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχει, μάλιστα, συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές ότι η αύξηση των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, είναι πιθανό να αποφευχθεί.

Από την άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο το χάος γύρω από το επικείμενο Brexit καλά κρατεί, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο η τελευταία μέρα συζητήσεων για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Η Τερέζα Μέι δήλωσε έτοιμη να αναλάβει άμεσα νέες πρωτοβουλίες μετά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησής της σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί η πρότασή της (που είναι και το πιο πιθανό), φέρεται να διαμήνυσε ότι θα σεβαστεί την βούληση του βρετανικού λαού για υλοποίηση του Brexit. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το πως αντέδρασε η βρετανική αγορά την προηγούμενη εβδομάδα (7-11/01) μπροστά σε αυτό το κύμα αβεβαιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η στερλίνα κέρδισε έδαφος, ενώ ο FTSE 250, στον οποίο διαπραγματεύονται ως επί το πλείστον βρετανικές εταιρείες, κατέγραψε σημαντικά κέρδη. Την εβδομάδα αυτή αναμένουμε την δημοσιοποίηση των στοιχείων αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, οι συνολικές εξαγωγές του ασιατικού γίγαντα μειώθηκαν κατά 4% το 2018, ενώ εξασθενημένες ήταν και οι εισαγωγές, υποδηλώνοντας εγχώρια οικονομική επιβράδυνση. Στα θετικά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η επιβράδυνση αυτή ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στην κινεζική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει σε ουσιαστικές παραχωρήσεις στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών της  με τις ΗΠΑ.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.