Ποδαρικό με το αριστερό για τις αγορές στο 2019

Ποδαρικό με το αριστερό για τις αγορές στο 2019

98
Ποδαρικό με το αριστερό για τις αγορές στο 2019

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έκαναν το ντεμπούτο τους στο νέο έτος με την ίδια νευρικότητα που τις χαρακτήρισε στα τέλη του 2018. Παράλληλα, κάποια απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως, υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος των εμπορικών εντάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 άρχισε να γίνεται πλέον ιδιαιτέρως αισθητός.

Συγκεκριμένα ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Κίνας υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο σημείο των 50 μονάδων, ενώ και ο δείκτης υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατέγραψε απώλειες. Παράλληλα, οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα κατέγραψαν μείωση μολονότι η Fed έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων αναφοράς.

Η Παρασκευή (04/01) επεφύλασσε, ωστόσο, κάποια αισιόδοξα μηνύματα, καθώς η εντυπωσιακή αύξηση τόσο των θέσεων εργασίας όσο και των μισθών όπως, επίσης, και η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ καταδεικνύει ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, παρά τις προοπτικές για οικονομική επιβράδυνση το 2019.

Την τρέχουσα εβδομάδα οι συνομιλίες Ουάσιγκτον- Πεκίνου, αναφορικά με την αποκλιμάκωση των εμπορικών τους εντάσεων, μονοπωλεί το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να συνειδητοποιούν (ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει στραμμένο το βλέμμα του και στην επανεκλογή του το 2020), ότι η παράταση των εκατέρωθεν κυρώσεων θα αποβεί καταστροφική για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση του ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, DUP, να μην στηρίξει την συμφωνία της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη μάχη της Βρετανίδας πρωθυπουργού για την υπερψήφιση της συμφωνίας στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 15 Ιανουαρίου.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.