Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια

354
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια

Το λιμάνι του Πειραιά για μια ακόμα χρονιά αποτέλεσε το επίκεντρο του εορτασμού της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, των Θεοφανείων, τα οποία εορτάστηκαν με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα. Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Η Ακολουθία των Θεοφανείων τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς, κ. Σεραφείμ, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, ενώ παρευρέθησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. Στην τελετή Αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά παρέστη και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ.

Για την οργάνωση και τη διεξαγωγή της τελετής από το Πολεμικό Ναυτικό διατέθηκαν τα ναρκοθηρευτικά «Καλλιστώ», «Ευρώπη» και «Καλυψώ».

Τον σταυρό από τα νερά του πρώτου λιμανιού της χώρας έπιασαν άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων.

Με λαμπρότητα, όμως, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη με την παρουσία χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε φέτος ο καθαγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Κεράτειο κόλπο στο Φανάρι. Τον σταυρό από τα παγωμένα νερά του Κεράτειου κόλπου έβγαλε, μέσα από δεκάδες τολμηρούς που έπεσαν, ο Θεσσαλονικιός Μιχαήλ Βοσνακιδης.

Στην Σύρο για τον Αγιασμό των υδάτων βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρακολούθησε τη Θέια Λειτουργία για τα Θεοφάνεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Σύρο. Ακολούθησε λιτανεία του Τιμίου Σταυρού προς την πλατεία Κανάρη, στο λιμάνι, όπου και έγινε ο αγιασμός των υδάτων προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

Τη Σαμοθράκη επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για να παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανείων. Μετά την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, ο πρωθυπουργός ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης από το Δήμο Σαμοθράκης.

Στη Ραφήνα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό των Θεοφανείων και τον Αγιασμό των Υδάτων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτήρισε λαμπρή τη σημερινή μέρα για την Ορθοδοξία και μια μέρα γεμάτη σημαντικούς συμβολισμούς.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά καθώς και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό των Θεοφανείων σε ολόκληρη την χώρα.

Φωτό: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.