Αμερικανικό LNG προτιμά η Πολωνία

Αμερικανικό LNG προτιμά η Πολωνία

106
Αμερικανικό LNG προτιμά η Πολωνία

Εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Πολωνίας προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα και απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες η κρατική εταιρεία αερίου και πετρελαίου της Πολωνίας – PGNiG προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας  με την Port Arthur LNG, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Sempra LNG & Midstream για τους ακριβείς όρους εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

H συμφωνία αφορά την προμήθεια της πολωνικής αγοράς με δύο εκατομμύρια τόνους ανά έτος (Mtpa) υγροποιημένου φυσικού αερίου, από το 2023 και από τις εγκαταστάσεις του Port Arthur στις ΗΠΑ, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,7 δις κυβικά μέτρα (bcm) ανά έτος φυσικού αερίου μετά από επαναεριοποίηση.

Οι ποσότητες του αμερικανικού LNG που θα φτάνουν στην Πολωνία προορίζονται για την κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών αλλά και των αναγκών των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Εκπεφρασμένος, άλλωστε, στόχος της PGNiG είναι να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος της εταιρείας και να αποτελέσει η Πολωνία πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG για ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σχεδόν τα δύο τρίτα των αναγκών της Πολωνίας σε φυσικό αέριο καλύπτονται με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.