Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών μας

Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών μας

372
Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών μας

Σήμερα εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση η μνήμη του Αγίου-προστάτη των ναυτικών μας, του Αγίου Νικολάου, του «Θαλασσάρχη» και στους ελληνικούς ναυτότοπους ακούγονται τα λόγια: «Στην πλώρη κάθεται ο Χριστός, στη μέση η Παναγιά, και πίσω στο τιμόνι του κάθετ’ ο Άη Νικόλας».

Σε όλες τις ναυτομάνες πατρίδες του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και όπου απανταχού της γης βρίσκονται οι Έλληνες ναυτικοί τιμάται ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος κατά τη διάρκεια του βίου του βρέθηκε πάντα κοντά στους ναυτικούς με τα θαύματά του.

Κάλυμνος

Μεγάλη εορτή σήμερα και για το νησί των σφουγγαράδων, την ναυτομάνα Κάλυμνο, όπου εορτάζεται ο πολιούχος του νησιού ο Άγιος Νικόλαος και πλήθος κόσμου συμμετείχε σήμερα στις θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.

Σε κάθε πλοίο βρίσκεται τοποθετημένη η εικόνα του Αγίου. Αμέτρητοι είναι οι ναοί στα λιμάνια, στα νησιά και στα ακρωτήρια των ελληνικών θαλασσών, που φέρουν το όνομα του, τάματα των ναυτικών σε δύσκολες στιγμές, που τον επικαλούνται: «Άι-Νικόλα, βοήθα με!».

7934675

Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσης, επίσημη αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτης Κουβέλης, ευχήθηκε σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευημερία. Ο ίδιος χαρακτηριστικές επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ελληνικής ναυτοσύνης στην ανάπτυξη και στην ευημερία της χώρας, εργάζεται εντατικά για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών και την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στα πλοία. Ενθαρρύνει παράλληλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.  Δρομολόγησε ακόμη περισσότερους και ποιοτικότερους ελέγχους στα πλοία, για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών μας. Εύχομαι σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά, καλά ταξίδια και καλή επιστροφή στην πατρίδα».

 

Τα Ναυτικά Χρονικά και η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net εύχονται σε όλους τους ναυτικούς μας, Χρόνια Πολλά και Καλές Θάλασσες.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.