
Oι περιβαλλοντικές προκλήσεις, η τεχνολογία στην ναυτιλία και η ναυτική εκπαίδευση αποτέλεσαν μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου κατά την έναρξη της διήμερης Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας 2018 που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.)
Το παρών στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, έδωσαν εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου.
Αρχικά χαιρετισμό απηύθηναν ο γ.γ του Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.Ν.Τ., κ. Γρηγόρης Γρηγορόπουλος και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Μιχαήλ Μαντζαφός.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σεβασμό στην ασφάλεια και στον περιβάλλον. Παράλληλα ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι «βασικός μας στόχος είναι αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης του Έλληνα ναυτικού αλλά και η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης σε γενικό επίπεδο. Αναφερόμενος στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς τόνισε ότι «το υπουργείο αναζητά τρόπους χρηματοδότησης και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ναυπήγηση νέων φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων».
Από την μεριά του ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου, τέως πρόεδρος και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, εστιάστηκε στην ανάγκη για αναβάθμιση και διεθνοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να ανταποκριθεί στην «νέα εποχή». Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για την επικαιροποίηση τόσο της λιμενικής πολιτικής όσο και της αναβάθμισης των ελληνικών ναυπηγείων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Κατά την εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, Πρόεδρος της INTERCARGO, ο οποίος εστιάστηκε επίσης στην ναυτική εκπαίδευση καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η εφαρμογή της ναυτικής τεχνολογίας επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στους ναυτικούς μας». Ο κ. Πλατσιδάκης τόνισε ότι η πρόοδος της ναυτικής εκπαίδευσης είναι αργή και προσέθεσε ότι η εσωστρέφεια οδηγεί στην αναβολή λήψης γενναίων αποφάσεων για το εν λόγω ζήτημα.
Ο δρ Γεώργιος Γράτσος, πρόεδρος της HELMEPA, εστίασε στην ομιλία του στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που αφορούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία και ιδιαίτερα στο Sulphur Cap 2020, καθώς και στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πλοίων έναντι των άλλων μέσων μεταφοράς. Ο δρ Γράτσος υπεραμύνθηκε της άποψης ότι το slow steaming δεν αποτελεί πραγματικά βιώσιμη λύση καθώς όπως σημείωσε οι εμπορευματικές ροές θα κατευθυνθούν σε γρηγορότερα μέσα μεταφοράς με αποτέλεσμα να μην μειώνονται οι εκπομπές ρύπων.
Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου της ΕΛΙΝΤ ο κ. Γ. Αλεξανδράτος, Β΄ Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επεσήμανε ότι εμπορική ναυτιλία είναι ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους εφαρμόζονται πρώτα τα επιτεύγματα της υψηλής τεχνολογίας, από την σχεδίαση του πλοίου έως την ασφαλή ναυσιπλοΐα, προσθέτοντας ότι οι μηχανές και ο εξοπλισμός των πλοίων σήμερα είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο το ζήτημα που απασχολεί τον χώρο της πλοιοκτησίας, ότι δηλαδή στις συναντήσεις των κρατών μελών του IMO υπερισχύουν οι προτάσεις και οι θέσεις των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και όχι των χωρών εκείνων που έχουν ιστορία στη ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εκδίδονται νομοθεσίες για εξοπλισμό πλοίων κτλ., ο οποίος πολλές φορές δεν είναι αναγκαίος και αποδεικνύεται αναποτελεσματικός.
Ο κ. Αλεξανδράτος αναφέρθηκε επίσης στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και στους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς που στόχο έχουν την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πλοίων, ωστόσο δημιουργούν άλλα προβλήματα στο περιβάλλον. Τέλος ο κ. Αλεξανδράτος αναφέρθηκε στο cluster «Maritime Hellas», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, αποτελώντας μία ομπρέλα και μία κοινή στέγη όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τη ναυτιλία.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας του συνεδρίου της ΕΛΙΝΤ που αφορούσε την ασφάλεια στη ναυτιλία, ο κ. Κ. Λούζης, Διπλωματούχος Ναυπηγός Μηχανολόγος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις από την λειτουργία των αυτόνομων πλοίων και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν από την σκοπιά της διαχείρισης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο κατά πόσο τα αυτόνομα πλοία μπορούν να οδηγήσουν στην βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών. Ο ίδιος τόνισε ότι από την σκοπιά της ασφάλειας τα αυτόνομα πλοία μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του ανθρώπινου λάθους, από την σκοπιά της οικονομίας εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και θα μειώσουν το κόστος μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ενώ από την σκοπιά του περιβάλλοντος αναμένεται να συμβάλλουν σε σημαντικά μειωμένη κατανάλωση καυσίμων.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι παρά το γεγονός ότι τα αυτονόμα πλοία μοιάζει να αποτελούν καλή ιδέα, ωστόσο εκκρεμούν κάποια ζητήματα αναφορικά με τους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς καθώς οι υπάρχοντες κανονισμοί δεν εξειδικεύονται προκειμένου αντιμετωπίζουν τους ειδικούς κινδύνους που αφορούν τα αυτόνομα πλοία. Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι που συνδέονται με τα αυτόνομα πλοία αφορούν την διαφορόποιηση του ανθρώπινου παράγοντα, την μείωση των μελών των πληρωμάτων, αλλά και ενδεχόμενες αστοχίες στον απομακρυσμένο έλεγχο του πλοίου κ.ά.
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Oriani Hellas, διοργάνωσε με επιτυχία τη 2nd Greek-Norwegian Maritime Innovation Summit, στην κατοικία της Πρέσβειρας.…
Η αγορά των ferries, τα οποία διασχίζουν το στενό του Γιβραλτάρ έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια, αναφέρει πρόσφατη έκθεση της AXS Marine.…
Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις σόγιας της Αργεντινής τις πρώτες 18 ημέρες του 2025, πριν από την αύξηση των εξαγωγικών δασμών από την 1η…
Παρά την επιβολή δασμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, ο όγκος των πωλήσεων τον προηγούμενο μήνα ήταν…
Η Τουρκία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους $660.000 από την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα έργο στην εμπορική διαδρομή του Μεσαίου Διαδρόμου, σύμφωνα με ΜΜΕ από τη…
Η Celestyal ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας αναχρηματοδότησης, αντικαθιστώντας τη χρηματοδότηση που είχε αρχικά λάβει για την απόκτηση των πλοίων της με…
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στις αρχές του 2027,…
Έτοιμο να σαλπάρει στις παγωμένες θάλασσες του Αρκτικού Ωκεανού είναι το «Alexey Kosygin», το πρώτο ice-class LNG carrier ρωσικής ναυπήγησης, βάσει ανακοίνωσης της Sovcomflot.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ