Εξελίξεις στον Κόλπο της Γουινέας

Εξελίξεις στον Κόλπο της Γουινέας

193
Εξελίξεις στον Κόλπο της Γουινέας

Τα συνεχή περιστατικά επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας έχουν οδηγήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Πρόσφατα διεξήχθη ένα workshop στην Γκάνα στο οποίο συμμετείχαν αφρικανικές χώρες, όπως η Γκάνα, το Μπενίν, το Καμερούν, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, η Σιέρα Λεόνε, η Σενεγάλη κ.ά. προκειμένου να αναλάβουν δράσεις για την βελτίωση των συνθηκών θαλάσσιας ασφάλειας.

Στο πλαίσιο του workshop τέθηκαν επί τάπητος το ζήτημα ενίσχυσης του ελέγχου των πλοίων στα λιμάνια των χωρών εκείνων που βρίσκονται κοντά στον Κόλπο της Γουινέας, αλλά και της αφύπνισης στην εν λόγω περιοχή προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι ληστρικές και πειρατικές επιθέσεις σε πλοία.

Στο workshop πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις αναφορικά με τα περιστατικά παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αναφέρθηκε επίσης η σημασία των διεθνών κανονισμών για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Δανίας έχει προβεί στην χρηματοδότηση προγράμματος για την ενίσχυση της ασφάλειας στα λιμάνια της Δ. Αφρικής.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την παρουσία των ναυτικών δυνάμεών της ανοικτά της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν για έναν ακόμη χρόνο. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή η παρουσία ναυτικών δυνάμεων από το διεθνές προσκήνιο, όπως εκείνων των χωρών της Ε.Ε., έχει μειώσει σημαντικά τα περιστατικά επιδρομών σε πλοία αλλά και εκείνα των ομηριών ναυτικών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.