
Τα Ναυτικά Χρονικά βρέθηκαν στη Σιγκαπούρη και συνομίλησαν με την πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Εφοπλιστών Ινδονησίας, κ. Carmelita Hartoto, τόσο για τις προοπτικές ανάπτυξης της ναυτιλίας της χώρας όσο και για τις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, την ψηφιοποίηση, τον ναυτικό του μέλλοντος, αλλά και για τους Έλληνες κατασκευαστές.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει θέσει στόχο να καταστεί η χώρα κέντρο ναυτιλιακό και ναυπηγοεπισκευαστικό στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Θεωρείτε ότι η Ινδονησία μπορεί να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στη ναυτιλιακή βιομηχανία της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο;
Η πρόθεση της κυβέρνησης της Ινδονησίας, υπό την προεδρία του Τζόκο Ουιντόντο, να προωθήσει τη θάλασσα ως το μέλλον της Ινδονησίας, μέσω της μετάβασης από μια οικονομία βασισμένη στη γη σε μια οικονομία βασισμένη στη ναυτιλία, αποτελεί λαμπρή ιδέα. Υποστηρίζεται από το γεγονός πως το 70% της επικράτειας της Ινδονησίας καλύπτεται από νερό. Η Ινδονησία συνιστά μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αρχιπελάγη στον κόσμο και έχει τη δυνατότητα να καταστεί κόμβος των διεθνών θαλάσσιων οδών. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της εν λόγω δυνατότητας της Ινδονησίας είναι τα επαρκή πλοία ως κύρια υποδομή. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η ναυτιλία της Ινδονησίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά.
Το 2016 ο υπό ινδονησιακή σημαία στόλος αριθμούσε 24.000 μονάδες. Έχει υπάρξει σημαντική αύξηση στον αριθμό των πλοίων από τότε που τέθηκε σε ισχύ το καμποτάζ το 2005, όταν ο συνολικός αριθμός πλοίων υπό ινδονησιακή σημαία αριθμούσε μόλις 6.014 μονάδες. Θεωρούμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξάνονται περαιτέρω, ακολουθώντας τη μεγέθυνση του εμπορίου. Με τόσο μεγάλο αριθμό πλοίων, η ινδονησιακή ναυτιλία πέτυχε να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες σε όλους τους λιμένες της χώρας, με τον όγκο των διακινηθέντων εμπορευματικών αγαθών να έχει αγγίξει τους 621 εκατ. τόνους για το έτος 2016.
Θεωρούμε ότι η ναυτιλιακή δυναμική της Ινδονησίας έχει λαμπρή προοπτική, η οποία ενισχύεται από την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και ξεκινά μετά την εποχή του καμποτάζ. Το Υπουργείο Εμπορίου εγκαινίασε έναν νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο εξαγόμενα αγαθά όπως ο άνθρακας και το ακατέργαστο φοινικέλαιο πρέπει να διακινούνται με πλοία που φέρουν την ινδονησιακή σημαία και τα οποία να βρίσκονται υπό τη διαχείριση ινδονησιακών ναυτιλιακών εταιρειών. Αυτός ο κανονισμός θα βοηθήσει στο να αποκτήσει η ινδονησιακή ναυτιλία πιο γρήγορα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή.
Ωστόσο, η ινδονησιακή ναυτιλία αντιμετωπίζει αρκετούς περιορισμούς που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της. Η ναυτιλία της Ινδονησίας πρέπει να έχει ίδια αντιμετώπιση και ίση μεταχείριση όπως και οι άλλες ναυτιλίες και να λαμβάνει κίνητρα από την κυβέρνησή της, όπως ακριβώς κάνουν και άλλες κυβερνήσεις. Αυτά τα κίνητρα δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο ανταγωνιστικά επιτόκια (επιτόκια ναυτιλιακής χρηματοδότησης περί του 10-12%), αλλά και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (εταιρικός φόρος 1,2%, τελικός).
Πιστεύετε ότι αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις και όσες πρόκειται να βρουν εφαρμογή στην εμπορική ναυτιλία θα επηρεάσουν, και με ποιον τρόπο, τη μελλοντική ζήτηση για ναυτικούς; Ποιες δεξιότητες κρίνετε αναγκαίες να διαθέτει ο ναυτικός του μέλλοντος;
Οι ναυτικοί διαδραματίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στο σύστημα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ωστόσο, επιρροή ασκούν και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Σήμερα, οι ναυτικοί πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο ικανότητες και δεξιότητες, αλλά και να μπορούν να διαχειριστούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Η πρόκληση του να δημιουργηθούν ναυτικοί με συνείδηση των τεχνολογικών εξελίξεων και απαιτήσεων αφορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη ναυτιλιακή βιομηχανία: την κυβέρνηση, τη ρυθμιστική αρχή, το εκπαιδευτικό ίδρυμα και τον χρήστη.
Θεωρείτε ότι υφίσταται πεδίο συνεργασίας μεταξύ της ναυτιλιακής κοινότητας της Ινδονησίας και των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, της HEMEXPO;
Η Ελλάδα είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό για την παγκόσμια ηγετική της θέση στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η ναυτιλιακή βιομηχανία της Ινδονησίας θα έχει να κερδίσει πολλά μαθαίνοντας από την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Σαφώς, λοιπόν, και υπάρχει χώρος για συνεργασία, η οποία θα αποβεί επωφελής και για τα δύο μέρη.
Συνέντευξη της κ. Carmelita Hartoto στο τεύχος Οκτωβρίου 2018 των Ναυτικών Χρονικών, σελ. 64.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Έντονη είναι η ανησυχία στους κλάδους της παραγωγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με ΜΜΕ από την ασιατική χώρα, οι ΗΠΑ απαίτησαν από τη…
Τα εννέα νέα shuttle tankers του Ομίλου Τσάκου θα ενσωματώσουν προηγμένα συστήματα ναυτικής τεχνολογίας της Kongsberg Maritime. Συγκεκριμένα, η Kongsberg Maritime επελέγη από τη…
Η παγκόσμια μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών βρίσκει στην αμμωνία έναν υποσχόμενο σύμμαχο. Η ναυτιλιακή τεχνολογία εισέρχεται πλέον σε μια εποχή, με την κατασκευή…
Με τεχνολογικό επίκεντρο το προηγμένο σύστημα HiNAS Control της Avikus, η Hyundai Glovis προχωρά στην πρώτη εκτεταμένη εφαρμογή αυτόνομης ναυσιπλοΐας στον στόλο των πλοίων…
Άνοδο 5,2% καταγράφει η επιβατική κίνηση, για το α΄ εξάμηνο του 2025, στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό…
Νέους σκοπέλους συναντά η Αίγυπτος στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός φορτίων LNG που αναμένονταν τον Ιούλιο επαναπρογραμματίζονται για τον Αύγουστο.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ