Κίνα: Συρρίκνωση κατά 97% καταγράφουν οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ

Κίνα: Συρρίκνωση κατά 97% καταγράφουν οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ

41
Κίνα: Συρρίκνωση κατά 97% καταγράφουν οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ

H σόγια αποτελεί ένα από τα εμπορεύματα που έχουν πληγεί από τις εμπορικές διενέξεις Κίνας και ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την επιβολή κυρώσεων του Πεκίνο, που αφορούν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Κατά τις οχτώ πρώτες εβδομάδες της εμπορικής περιόδου 2018/19, οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας έχουν συρρικνωθεί κατά 39% στους 7,5 εκατ. τόνους όταν τον Οκτώβριο του 2017 άγγιζαν τους 12,2 εκατ. τόνους.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ενώ κατά τις πρώτες οχτώ εβδομάδες της περσινής εμπορικής περιόδου η Κίνα εισήγαγε το 70% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας, φέτος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το ποσοστό αυτό κινήθηκε μόλις στο 4%. Πιο συγκεκριμένα, ο ασιατικός γίγαντας φέτος εισήγαγε 201.700 τόνους αμερικανικής σόγιας σημειώνοντας ετήσια μείωση 97% καθώς πέρσι το ίδιο διάστημα εισήγαγε 8,5 εκατ. τόνους σόγιας από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της BIMCO.

Παράλληλα ο Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακών αναλύσεων της BIMCO, παρατηρεί ότι εκτός των μειωμένων εξαγωγών από τις ΗΠΑ, ένα μεγάλο ποσοστό της ζήτησης για σόγια προέρχεται από χώρες κοντά στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνολική ζήτηση που εκφράζεται σε tonne-mile.

Από την άλλη, οι εξαγωγές αμερικανικής σόγιας φαίνεται πως μετατοπίζονται προς το Μεξικό καθώς η χώρα του σομπρέρο αύξησε κατά 34% τις εισαγωγές της συγκριτικά με πέρσι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.