Ισπανία: Τέλος εποχής για τον άνθρακα;

Ισπανία: Τέλος εποχής για τον άνθρακα;

77
Ισπανία: Τέλος εποχής για τον άνθρακα;

H λειτουργία αρκετών ανθρακωρυχείων της Ισπανίας αναμένεται να διακοπεί μέχρι τέλος του έτους καθώς κυβέρνηση και εργατικά σωματεία προχώρησαν σε συμφωνία για την επένδυση €250 εκατ. για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των εν λόγω περιοχών εξόρυξης.

Είναι γεγονός ότι στην Ισπανία η νέα κυβέρνηση προωθεί φιλόδοξα περιβαλλοντικά μέτρα για την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. H εν λόγω συμφωνία πέραν της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στα ανθρακωρυχεία, περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους ανθρακωρύχους άνω των 48 ετών.

Ωστόσο χιλιάδες ανθρακωρύχοι και εργολάβοι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους μετά την διακοπή λειτουργίας δέκα ανθρακωρυχείων με κυβερνητικούς κύκλους να τονίζουν ότι η συμφωνία του Παρισιού μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να «θυσιαστούν» θέσεις εργασίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την δεκαετία του ’60 η βιομηχανία άνθρακα της Ισπανίας απασχολούσε 100.000 ανθρακωρύχους ωστόσο περιβαλλοντικοί κανονισμοί και φθηνές εισαγωγές άλλων μορφών ενέργειας, είχαν σαν αποτέλεσμα ο άνθρακας να χάσει την δυναμική του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.