
Η HELMEPA σε συνεργασία με την AMSA (Australian Maritime Safety Authority) διοργάνωσαν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου σεμινάριο στο “Hellas Liberty” στον Πειραιά με θέμα τις απαιτήσεις για τα πλοία ξένης σημαίας τα οποία πλέουν και επιχειρούν στις θάλασσες της Αυστραλίας.
Ο κ. Allan Schwartz, General Manager του τμήματος Operations της AMSA, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη Ναυτιλιακή Αρχή της Αυστραλίας, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας, αποτελεί έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα της θαλάσσιας ασφάλειας έχοντας ως αποστολή της την ασφαλή λειτουργία των πλοίων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην χώρα αλλά και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου HELMEPA – AMSA ο κ. Schwartz παρουσίασε ορισμένες συστάσεις για τα πλοία που ελέγχονται από επιθεωρητές Port State Control της Αυστραλίας τονίζοντας ότι οι πλοίαρχοι των πλοίων κατά τη διαδικασία των επιθεωρήσεων θα πρέπει να είναι ειλικρινείς, να παρέχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, να μην προσπαθούν να κρύψουν ενδεχόμενες ελλείψεις του πλοίου αλλά και να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση και τις λειτουργίες του πλοίου.
Στη συνέχεια ο κ. Reza Vind, Manager του Maritime Operations Division της AMSA στην περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας, επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα των επιθεωρήσεων (PSC) στους λιμένες της χώρας τονίζοντας ότι η AMSA σε συνεργασία με τους πλοιοκτήτες και τα flag states έχει συμβάλλει στη μείωση των καταγεγραμμένων κρατήσεων πλοίων λόγω ελλείψεών τους.
Κατά τη διάρκεια του 2018 η AMSA έθεσε υπό κράτηση 133 πλοία, συγκριτικά με τα 165 πλοία του 2017. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Vind, προβληματισμό αποτελεί η συνεχής “πτωχή” επίδοση που καταγράφεται κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεών της Αρχής στα containerships, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 16% του συνολικού αριθμού των πλοίων που προσεγγίζουν σε αυστραλιανούς λιμένες.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου ο κ. Vind αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής επιθεωρήσεων στα πλοία από την AMSA προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του MLC (Maritime Labour Covention), παρουσιάζοντας ορισμένα case studies όπου δεν τηρήθηκαν τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας σε πλοία που επιθεωρήθηκαν από την εν λόγω Ναυτιλιακή Αρχή της Αυστραλίας.
Το 2000 η HELMEPA με την συμβολή της AMSA εξέδωσε στα ελληνικά και αγγλικά τον “Οδηγό για τους Έλληνες Ναυτικούς στα Νερά της Αυστραλίας”. Το 2018 εκδόθηκε μια αναθεωρημένη ηλεκτρονική μορφή του παραπάνω οδηγού με την ονομασία “Guide for Greek and Foreign Seafarers on board ship operations in Australian Waters”, το οποίο και αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τους αξιωματικούς των πλοίων που ταξιδεύουν στην Αυστραλία.
Μεταξύ των περιεχομένων του νέου αναθεωρημένου οδηγού περιλαμβάνεται η καταγραφή των πλοίων που βρίσκονται στα θαλάσσια ύδατα της Αυστραλίας, οι ειδικές προϋποθέσεις για ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μεγάλη Κοραλλιογενή Ύφαλο (Great Barrier Reef) και στον Πορθμό Τόρες της χώρας, οι απαιτήσεις της Αυστραλίας αναφορικά με το Ballast Water Management, η πρόληψη θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία, η ανάγκη αντιμετώπισης εκτάκτων θαλάσσιων περιστατικών κ.ά.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Έντονη είναι η ανησυχία στους κλάδους της παραγωγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με ΜΜΕ από την ασιατική χώρα, οι ΗΠΑ απαίτησαν από τη…
Τα εννέα νέα shuttle tankers του Ομίλου Τσάκου θα ενσωματώσουν προηγμένα συστήματα ναυτικής τεχνολογίας της Kongsberg Maritime. Συγκεκριμένα, η Kongsberg Maritime επελέγη από τη…
Η παγκόσμια μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών βρίσκει στην αμμωνία έναν υποσχόμενο σύμμαχο. Η ναυτιλιακή τεχνολογία εισέρχεται πλέον σε μια εποχή, με την κατασκευή…
Με τεχνολογικό επίκεντρο το προηγμένο σύστημα HiNAS Control της Avikus, η Hyundai Glovis προχωρά στην πρώτη εκτεταμένη εφαρμογή αυτόνομης ναυσιπλοΐας στον στόλο των πλοίων…
Άνοδο 5,2% καταγράφει η επιβατική κίνηση, για το α΄ εξάμηνο του 2025, στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό…
Νέους σκοπέλους συναντά η Αίγυπτος στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός φορτίων LNG που αναμένονταν τον Ιούλιο επαναπρογραμματίζονται για τον Αύγουστο.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ