Τα επιτόκια αυξάνονται η αγορά διορθώνει;

Τα επιτόκια αυξάνονται η αγορά διορθώνει;

86
Τα επιτόκια αυξάνονται η αγορά διορθώνει;

Oι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως έκλεισαν με απώλειες την περασμένη εβδομάδα (22-26.10) σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός sell- off, το οποίο ξεκίνησε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα ο S&P έκλεισε με απώλειες 9% όταν μόλις πέντε εβδομάδες πριν έσπαγε κάθε ρεκόρ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο FT All-Share Index του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 7% κατά το ίδιο διάστημα ενώ και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν αναλόγως με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι αγορές βίωσαν μια νευρικότητα. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των Έντοκων Γραμματίων Δημοσίου 3μηνης διάρκειας αυξήθηκαν σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά του πληθωρισμού για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων δεν αποτελούν απαραίτητα πρόβλημα εάν ακολουθούνται από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση τους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για «σφιχτότερες» συνθήκες ρευστότητας.

Εκτός ΗΠΑ, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να επιβραδύνεται με μεγάλη μερίδα εταιρειών να αντιμετωπίζει διαρκώς αυξημένα κόστη. Όλοι τα παραπάνω παράγοντες προφανώς ασκούν μεγάλες πιέσεις στα χρηματιστηριακά «ταμπλό», γεγονός που καταδεικνύεται και από το sell-off των τελευταίων δύο περίπου μηνών.

Ωστόσο καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται περισσότερο για μια διόρθωση της αγοράς, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς κατέγραψαν ασυνήθιστα υψηλά κέρδη, παρά για μια παρατεταμένη κρίση. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ναι μεν επιβραδύνεται ωστόσο αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον.

Στις ΗΠΑ υπάρχει γενικότερα η αίσθηση ότι η ραγδαία ανάπτυξη του ΑΕΠ, η οποία πυροδοτήθηκε από τις φοροαπαλλαγές που προώθησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Κατά το γ’ τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία γνώρισε ανάπτυξη 3,5% σε ετήσια βάση, η οποία οδηγήθηκε από την καταναλωτική δαπάνη με τις επενδύσεις και τις εμπορικές διενέξεις με την Κίνα να λειτουργούν ωστόσο κατασταλτικά. Την εβδομάδα αυτή αναμένουμε αποτελέσματα για την πορεία του ΙSM Manufacturing Ιndex αλλά και τα non farm payrolls (οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα), τα οποία θα μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στην Ιταλία o οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση σε ΒΒΒ, ωστόσο η «σύγκρουση» με την ΕΕ μοιάζει αναπόφευκτη ενώ στην Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ χάνει συνεχώς πόντους και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματός της.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προσοχή του πολιτικού και οικονομικού κόσμου στρέφεται στον προϋπολογισμό με τα δημοσιονομικά της χώρας να έχουν σαφώς βελτιωθεί παρά τις έντονες διαβουλεύσεις για το Brexit.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.