Η Γερμανία επικύρωσε τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

Η Γερμανία επικύρωσε τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

128
Η Γερμανία επικύρωσε τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο προχώρησε στην επικύρωση της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την ανακύκλωση των πλοίων. Την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου χαιρέτησε η Ένωση των Γερμανών Εφοπλιστών.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης τονίζεται πως «με την επικύρωση της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, η Γερμανία, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη στον κόσμο, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για ριζική βελτίωση των εργασιακών και περιβαλλοντικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων διεθνώς». Να σημειωθεί πως σχεδόν το 80% των πλοίων που οδηγούνται προς ανακύκλωση, κατευθύνεται προς διαλυτήρια της Ασίας, εκ των οποίων το 35% βρίσκεται στην Ινδία.

Όπως σημειώνεται από τους Γερμανούς εφοπλιστές, με την επικύρωση της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ δίνεται σαφές μήνυμα να υποστηριχθούν εγκαταστάσεις διάλυσης πλοίων στη νότια Ασία, που αποδεδειγμένα λειτουργούν σύμφωνα με τα υψηλά πρότυπα που θέτει η Σύμβαση. Και ένα μεγάλο μέρος αυτών λειτουργεί στην Ινδία.

«Έχουμε ισχυρή ελπίδα πως η επικύρωση από την Γερμανία της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ θα υποστηρίξει την διαδικασία επικύρωσης της Σύμβασης και σε άλλα κράτη» δήλωσε ο Ralf Nagel, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών. Επίσης, οι Γερμανοί εφοπλιστές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει στη λίστα των εγκεκριμένων διαλυτηρίων για πλοία με σημαία της ΕΕ και τα μη ευρωπαϊκά διαλυτήρια που ήδη λειτουργούν βάσει των νέων προτύπων». Το εν λόγω αίτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία με δεδομένο, όπως σημειώνει ο κ. Nagel, πως «στην ίδια την Ευρώπη οι δυνατότητες ανακύκλωσης πλοίων δεν υφίσταντο εδώ και χρόνια και δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.