Πρότυπο λιμάνι το Ρότερνταμ στην υιοθέτηση «πράσινης» στρατηγικής

Πρότυπο λιμάνι το Ρότερνταμ στην υιοθέτηση «πράσινης» στρατηγικής

565
Πρότυπο λιμάνι το Ρότερνταμ στην υιοθέτηση «πράσινης» στρατηγικής

Το λιμάνι του Ρότερνταμ αποτελεί ένα λιμένα πρότυπο αναφορικά με την «πράσινη» στρατηγική που έχει υιοθετήσει, ενθαρρύνοντας τα πλοία να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειεας.

Καθώς ο λιμένας του Ροτέρνταμ αποτελεί τον πιο «πολυσύχναστο» της Ευρώπης έχει προχωρήσει σε ενέργειες προκειμένου να περιορίσει τις εκπομπές αέριων ρύπων των πλοίων που προσεγγίζουν σε εκείνον, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Συμφωνίας των Παρισίων.

Η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ παρέχει οικονομικά κίνητρα σε όσα πλοία επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτοντας ως στόχο να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία που προσεγγίζουν τον λιμένα κατά 49% μέχρι το 2030 και κατά 90% έως το 2050.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του World Economic Forum, μία από τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ στο πλαίσιο της πράσινης στρατηγικής της είναι η δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες να μην στηρίζονται για την λειτουργία τους στην χρήση ορυκτών καυσίμων.

Επιπλέον η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ έχει συνάψει συμφωνία με την Skoon Energy B.V. και τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen με στόχο την ηλεκτρική πρόωση των πλοίων, μέσω διαχείρισης ενός δικτύου κοινής χρήσης μπαταριών και στρατηγικά τοποθετημένων κόμβων φόρτισης με παροχή 100% «καθαρής» ενέργειας.

Τα παραπάνω σχέδια τίθενται σε εφαρμογή με τις ευλογίες της ολλανδικής κυβέρνησης η οποία ανακοίνωσε εντός του τρέχοντος έτους ότι θα προσφέρει 1,25 εκατ. ευρώ για έργα που θα προωθήσουν την βιώσιμη ναυτιλία.

Φωτό: Port of Rotterdam

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.