
Πιέσεις δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς, υπενθυμίζοντας στο επενδυτικό κοινό την έντονη αλλά συνάμα βραχυχρόνια διόρθωση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 4,4%, ο S&P 500 στις ΗΠΑ έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,1%, ενώ και στην Ασία το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε.
Που οφείλεται ωστόσο το μίνι sell-off των τελευταίων εβδομάδων; H απάντηση ενδεχομένως κρύβεται στην πρόσφατη ανοδική τάση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Fed αύξησε για τρίτη φορά φέτος τα επιτόκια από το 2% στο 2,25%. Παράλληλα, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αποδίδει καλά, με την ώθηση να δίδεται και από τις φοροαπαλλαγές που προώθησε ο Λευκός Οίκος στα τέλη του προηγούμενου έτους με τα επίπεδα ανεργίας, που συχνά θεωρείται βαρόμετρο οικονομικής ανάκαμψης, να υποχωρούν σε χαμηλά δεκαετίας. Αν και το γενικό επίπεδο μισθών δεν παρουσιάζει αύξηση στις ΗΠΑ υπάρχει η έντονη ανησυχία ότι μια «σφιχτή» αγορά εργασίας θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στους μισθούς που με τη σειρά τους ενδέχεται να αποδειχθούν πληθωριστικές. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: με δεδομένο ότι η πιο πρόσφατη άνοδος των επιτοκίων ήταν ένα αναμενόμενο γεγονός από τις αγορές, γιατί υπήρξε αυτή η αντίδραση;
Το σχόλιο του προέδρου της Fed, Jay Powell, ότι οι ΗΠΑ ήταν «μακριά» από την κανονικότητα των επιτοκίων, φαίνεται ότι εν μέρει συνετέλεσε στις απώλειες που κατέγραψαν οι αγορές. Ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν «απότομα» υπό το πρίσμα αυτής της δήλωσης δεν έγινε το ίδιο και με τις μετοχές, οι οποίες «χτυπήθηκαν» αρκετά. Μεγάλη μερίδα αναλυτών εκτίμησε ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο από όσο είναι προετοιμασμένες οι αγορές να «αντέξουν».
Την ίδια στιγμή ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν λέει να κοπάσει ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit. Συνεπώς όλοι αυτοί οι παράγοντες αύξησαν το βαθμό αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών παγκοσμίως, καθιστώντας τις αγορές ευάλωτες.
Ωστόσο, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν θετικές παρά την κλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων με τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ να εκτιμώνται ενισχυμένα και τα επίπεδα του πληθωρισμού να μην παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις.
Πηγή: QUILTER CHEVIOT
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι η άμεση διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων διασύνδεσης μελών ΜΚΟ με διακινητές προσφύγων- μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο, επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας…
Καθώς η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα με ορίζοντα το 2050, οι πρωτοβουλίες με στόχο την αποανθρακοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού εντείνονται. Ειδικότερα,…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε το Σάββατο 26 Απριλίου να επιτρέπεται στα αμερικανικά πλοία – στρατιωτικά και εμπορικά – η δωρεάν διέλευση…
Πρωτοπόροι παραμένουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με τον τομέα νέων τεχνολογιών και προηγμένων πλοίων να μην αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με…
Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική θέση του ως κέντρου διαμετακόμισης αυτοκινήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη προσέγγιση του MV COSCO…
Τελευταία Ενημέρωση: Δευτέρα 28 Απριλίου – 18.20 Οι πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από το Σάββατο στο…
Βασικός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, με τις 500 μεγαλύτερες να παράγουν έσοδα 8,8 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε…
Το Hinnøy, το νέο ferry μηδενικών εκπομπών που ναυπηγήθηκε από την Cemre Shipyard για λογαριασμό της Torghatten Nord, αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ