58 νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον βυθό των Φούρνων

58 νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον βυθό των Φούρνων

189
58 νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον βυθό των Φούρνων

Το ενδιαφέρον πληθώρας αρχαιολόγων απ’ όλο τον κόσμο έχει συγκεντρώσει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα μετά την ανακάλυψη 58 ναυαγίων πλοίων στο αρχιπέλαγος των Φούρνων.

Να σημειωθεί ότι στις θαλάσσιες αυτές ανασκαφές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες με την ερευνητική κοινότητα να υποστηρίζει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκε ποτέ στο Αιγαίο και ενδεχομένως σε ολόκληρη την Μεσόγειο.fournoi

Είναι, επίσης, εντυπωσιακό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ναυαγίων αυτών χρονολογείται στη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η αρχαιολογική ομάδα στους Φούρνους είχε ανακαλύψει 22 ναυάγια ενώ μετά τα τελευταία ευρήματά της πιθανολογεί ότι ο βυθός του Αιγαίου «κρύβει» πολλούς ακόμα θησαυρούς.

for

Τέλος, να επισημανθεί ότι από τα 300 περίπου ευρήματα, η πλειοψηφία αφορά αμφορείς δίνοντας σαφή δείγματα του πως ενδεχομένως πραγματοποιούνταν το εμπόριο στην Μεσόγειο εκείνη την εποχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.