Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Η νέα εθνική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση

Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Η νέα εθνική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση

364
Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Η νέα εθνική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση

Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, επισκέφτηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη νέα εθνική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (Ω.Ε.ΜΕ.Κ.). Τον κ. Παπαδημητρίου συνόδευαν η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με την ευκαιρία της ψήφισης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, την Πέμπτη 27/9 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, αποτελώντας σταθερό και πολύτιμο σύμμαχο των δράσεων που αφορούν στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη του Ιδρύματος Ωνάση, προκειμένου να ενημερωθεί σε βάθος για το μεγάλο αυτό έργο στην Υγεία.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Ωνάση και απευθυνόμενος στον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, δήλωσε: «Κύριε Παπαδημητρίου, σας ευχαριστώ θερμώς και σας συγχαίρω για τη νέα –η προηγούμενη ήταν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο– μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, που αφορά στη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Η δημιουργία αυτού του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο Σύστημα Υγείας της Χώρας. Και είναι μια έμπρακτη και κορυφαία συμπαράσταση στον Άνθρωπο, στον δοκιμαζόμενο άνθρωπο, ο οποίος έτσι αποφεύγει πια, στο μέλλον, και την πολυέξοδη δοκιμασία, αλλά και την επώδυνη αβεβαιότητα του εξωτερικού. Θέλω, όμως, να επισημάνω και κάτι άλλο σχετικά με τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου: Είμαι βέβαιος πως θα δημιουργήσει και μιαν άλλη νοοτροπία στον Τόπο μας σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων. Γιατί εκεί έχουμε ένα μεγάλο έλλειμμα. Μιαν άλλη νοοτροπία, που πρέπει να μας διδάξει ότι η δωρεά οργάνων είναι πραγματική προσφορά στον Άνθρωπο. Είναι η υπέρτατη μορφή Αγάπης και Αλληλεγγύης. Εδώ θα αναφέρω κάτι το οποίο δεν σχετίζεται με τη θρησκεία, αλλά αφορά κάθε άνθρωπο, είτε πιστεύει είτε όχι: Η δωρεά οργάνων κάνει πράξη τη μετάβαση από τη μεγάλη αρχή του “αγαπάτε αλλήλους” στην ακόμη μεγαλύτερη αρχή, του “αγαπήσεις τον πλησίον σου ως “σεαυτόν”. Και σας είπα: Δεν έχει σχέση με το αν πιστεύει κανείς ή όχι. Είναι κάτι που αφορά τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη σε κάθε κοινωνία σε ολόκληρο τον Κόσμο και, ιδίως, στη σημερινή εποχή. Τέλος, δεν μπορώ να μην πω ότι και με τη νέα δωρεά του, το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει επαξίως την παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών μας. Και είναι γνωστό ότι η παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών στήριξε ουσιωδώς την πορεία του νεότερου Ελληνικού Κράτους, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, και γι’ αυτό σας συγχαίρω. Πραγματικά, αυτή η προσφορά είναι προσφορά προς το Κράτος μας και πρωτίστως προς τον Λαό μας. Και πάλι σας ευχαριστώ.»

 

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, δήλωσε: «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη μας τιμή που μας υποδέχεστε ως Αρχηγός του Ελληνικού Κράτους, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία αυτής της νέας μεγάλης πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι ένα νέο πλήρες νοσοκομείο, το οποίο περιλαμβάνει το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, στο οποίο θα γίνονται μεταμοσχεύσεις όλων των συμπαγών οργάνων. Και βέβαια αυτό απαιτεί, όπως πολύ σωστά είπατε, την ανανέωση της νοοτροπίας την οποία έχουμε όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις. Περιλαμβάνει, ταυτόχρονα, ένα σύγχρονο Παιδοκαρδιολογικό και Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (το Ωνάσειο Παίδων), το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας και πέραν αυτής, γι’ αυτή την ομάδα των παιδιών τα οποία, δυστυχώς, έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο κέντρο. Επίσης, περιλαμβάνει την ανανέωση όλου του εξοπλισμού του υφιστάμενου νοσοκομείου, ένα ευρύτατο πρόγραμμα υποτροφιών και εκπαίδευσης γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού, αλλά και ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ακαδημία Αθηνών και ξένα αντίστοιχα ιδρύματα. Είναι ένα έργο το οποίο είναι ώριμο γιατί έχουν εγκριθεί οι οριστικές μελέτες και επομένως πολύ σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Και θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, και νομίζω ότι σας συγκινεί και αυτό, ότι θα ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θα είναι προσιτό στον οποιονδήποτε ασφαλισμένο και ανασφάλιστο και επομένως θα καλύψει τις ανάγκες όλου του ελληνικού λαού» 

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (Ω.Ε.ΜΕ.Κ.) αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενεργοποιήσει τον μεταμοσχευτικό τομέα στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία του δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των μοσχευμάτων, διαμορφώνοντας τις βάσεις για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών μεταμόσχευσης. Μία από τις σημαντικές πλευρές του νέου νοσοκομείου είναι ότι, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά, το Ωνάσειο Παίδων, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην παιδοκαρδιοχειρουργική.

Nα σημειωθεί ότι η παράδοση προς λειτουργία του νέου νοσοκομείου υπολογίζεται σε 3 με 4 χρόνια από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.