Ο τυφώνας «Μάικλ» αχίλλειος πτέρνα για την παραγωγή αργού των ΗΠΑ

Ο τυφώνας «Μάικλ» αχίλλειος πτέρνα για την παραγωγή αργού των ΗΠΑ

38
Ο τυφώνας «Μάικλ» αχίλλειος πτέρνα για την παραγωγή αργού των ΗΠΑ

Απώλειες της τάξης του 40% κατέγραψε η ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου από τα υπεράκτια κοιτάσματα του Κόλπου του Μεξικού την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, εξαιτίας του τυφώνα «Μάικλ».

Να σημειωθεί ότι μεγάλες πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικό, όπως η Anadarko Petroleum, η BHP Billiton και η Chevron κάλεσαν το προσωπικό τους να εκκενώσουν 75 πλατφόρμες εξόρυξης με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία τους και σημειωθεί κατακόρυφη πτώση της παραγωγής.

Σύμφωνα με το Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE), η διακοπή λειτουργίας των εν λόγω πλατφορμών είχαν σαν αποτέλεσμα να «χαθούν» 670.800 βαρελιών αργού και 726 εκατ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου έως το μεσημέρι της Τρίτης.

Παράλληλα ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός αργού των ΗΠΑ, το offshore oil-port της Λουϊζιάνα ανακοίνωσε, επίσης, την παύση των δραστηριοτήτων της την Τρίτη 9 Οκτωβρίου. Ο εν λόγω τερματικός είναι ο μοναδικός στις ΗΠΑ που έχει την δυνατότητα πλήρους φόρτωσης και εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων με δυνητική χωρητικότητα 2 εκατ. βαρελιών αργού.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η απολεσθείσα παραγωγή αργού από τον Κόλπο του Μεξικού κατά το διήμερο 8-9/10 αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της συνολικής ημερήσιας παραγωγής των ΗΠΑ, η οποία ανέρχεται στα 11,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Energy Information Administration.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.