FAO: Μειωμένες οι τιμές βασικών αγροτικών εμπορευμάτων διατροφής

FAO: Μειωμένες οι τιμές βασικών αγροτικών εμπορευμάτων διατροφής

41
FAO: Μειωμένες οι τιμές βασικών αγροτικών εμπορευμάτων διατροφής

Οι παγκόσμιες τιμές αγροτικών εμπορευμάτων διατροφής μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο ελέω της αύξησης των αποθεμάτων, σημείωσε ο Food Agriculture Organisation (FAO) των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Food Price Ιndex του FAO (FFPI) «άγγιξε» το 165,4 τον Σεπτέμβριο μειωμένος κατά 1,4% συγκριτικά με τον Αύγουστο και 7,4% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι o FFPI ουσιαστικά συνιστά ένα μέτρο της μηνιαίας μεταβολής των παγκόσμιων τιμών πέντε ομάδων εμπορευμάτων διατροφής (κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζάχαρη, φυτικό έλαιο) και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιμέρους δεικτών τιμών των εμπορευμάτων αυτών.

Έτσι λοιπόν ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στους επιμέρους αυτούς δείκτες, μόνο ο δείκτης τιμών ζάχαρης παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο, ενώ αυτός των δημητριακών μειώθηκε κατά 2,8% σε σχέση με τον Αύγουστο κυρίως λόγω των εκτιμήσεων για αυξημένες συγκομιδές καλαμποκιού στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο FAO εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει στους 2.591 εκατ. τόνους το 2018, μειωμένη κατά 2,4% συγκριτικά με το 2017, όταν η παραγωγή δημητριακών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Τέλος σε Αυστραλία και Καναδά, οι μειωμένες βροχοπτώσεις δεν βοήθησαν τις συγκομιδές σιταριού με τον FAO ωστόσο να προβλέπει ότι οι όποιες απώλειες θα αντισταθμιστούν από τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής στην Αλγερία και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.