Στις ΗΠΑ οι τεχνολογικές μετοχές καλπάζουν και στο ΗΒ το Brexit δεν…...

Στις ΗΠΑ οι τεχνολογικές μετοχές καλπάζουν και στο ΗΒ το Brexit δεν… τρομάζει

85
Στις ΗΠΑ οι τεχνολογικές μετοχές καλπάζουν και στο ΗΒ το Brexit δεν… τρομάζει

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του γ΄ τριμήνου του έτους είναι σημαντικό να εξεταστούν οι παράμετροι που αναμένεται να επηρεάσουν τις αγορές τους επόμενους μήνες και μέχρι τέλος του 2018. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής οι έντονες εμπορικές διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας ελάχιστα έχουν επηρεάσει την αμερικανική οικονομία. Αντιθέτως, τα νομίσματα και οι συναλλαγές στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται πως πλήττονται βάναυσα από την αμερικανοκινεζική κόντρα.

Αναφορικά με τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, ο όγκος συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα επικεντρώθηκε κατά 46% στις μετοχές πέντε εταιρειών-τεχνολογικών κολοσσών: Apple, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft και Netflix. Έτσι λοιπόν καταδεικνύεται μια τάση των επενδυτών διεθνώς να στρέφουν την εμπιστοσύνη τους προς τον κλάδο της τεχνολογίας, όπου η ρευστότητα κρίνεται άκρως ικανοποιητική.

Από την άλλη, οι ανησυχίες γύρω από το διεθνές εμπόριο και το Brexit συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα (10-16/09), με τις οικονομικές προοπτικές ωστόσο διεθνώς να εκπέμπουν αισιοδοξία. Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και το γ΄ τρίμηνο του έτους με τον πληθωρισμό να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και την Fed να ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια σε λιγότερο από δέκα μέρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τα πυκνά μαύρα σύννεφα που υψώνονται πάνω από το Brexit, τα μακροοικονομικά στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κάθε άλλο παρά απαισιόδοξα είναι. Συγκεκριμένα τα ποσοστά ανεργίας παρέμειναν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 4% και το μέσο επίπεδο μισθών αυξήθηκε κατά 2,9% , δείγμα άκρως θετικό για την καταναλωτική δαπάνη στην χώρα. Ένα ενδεχόμενο Brexit, ωστόσο, θα μπορούσε πολύ γρήγορα να εκτροχιάσει την ευνοϊκή αυτή οικονομική δυναμική.

Σταθερότητα φαίνεται πως επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα και στις αναδυόμενες αγορές μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρά τις έντονες αντιδράσεις της πολιτικής ζωής της χώρας.

Αυτή την εβδομάδα η πολιτικοοικονομική επικαιρότητα επικεντρώνεται στην Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, η οποία θα λάβει χώρα στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Τέλος, αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς επίσης και αυτά για τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στην Γερμανία (IFO).

 

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.