Το σιδηρομετάλλευμα στην κορυφή των εξαγωγικών προϊόντων της Βραζιλίας προς την Ε.Ε.

Το σιδηρομετάλλευμα στην κορυφή των εξαγωγικών προϊόντων της Βραζιλίας προς την Ε.Ε.

72
Το σιδηρομετάλλευμα στην κορυφή των εξαγωγικών προϊόντων της Βραζιλίας προς την Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις 28 Αυγούστου, η Βραζιλία αποτέλεσε τον 12ο μεγαλύτερο εισαγωγέα προϊόντων της Ε.Ε. για το 2017 (2%) και τον 17ο κορυφαίο εξαγωγέα (2%) προς την Ε.Ε., όπως προκύπτει και από τα παρακάτω γραφήματα:

Βραζιλία 1

Παράλληλα η Εurostat σημειώνει ότι κατά το χρονικό διάστημα 2008-2011 το διμερές εμπόριο αγαθών της Ε.Ε. με την Βραζιλία παρουσίασε έλλειμμα (εισήγαγε περισσότερα βραζιλιάνικα αγαθά απ’ ότι εξήγαγε προς την Βραζιλία). Έκτοτε ωστόσο το διμερές εμπόριο κατέγραψε πλεόνασμα για την Ε.Ε. και το 2017 ανήλθε σε αξία στο 1 δις ευρώ. Το πως κινήθηκε το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Βραζιλίας από το 2008 έως το 2017 φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα:

Βραζιλία 2

Όσον αφορά την σύνθεση των εισαγωγών και εξαγωγών, η Ε.Ε. εξήγαγε προς την Βραζιλία κυρίως χημικά, εξοπλισμούς και οχήματα τα οποία συνολικά αποτέλεσαν το 83% των εξαγωγών για το 2017. Από την άλλη πλευρά η Ε.Ε. εισήγαγε από την Βραζιλία κυρίως τρόφιμα, πρώτες ύλες και ενέργεια (67%) με το σιδηρομετάλλευμα να αποτελεί το κυριότερο εξαγωγικό εμπόρευμα προς τις χώρες της Ε.Ε.

Τέλος αναφέρεται ότι κατά το 2017 η Ολλανδία αποτέλεσε τον κορυφαίο εισαγωγέα βραζιλιάνικων αγαθών (6 δις ευρώ) και η Γερμανία κυριάρχησε στις εξαγωγές προϊόντων της Ε.Ε. προς την χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Λατινική Αμερική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.