Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε βάρος επιχείρηση ανέλκυσης ναυαγίου στην Αμερική

Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε βάρος επιχείρηση ανέλκυσης ναυαγίου στην Αμερική

299
Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε βάρος επιχείρηση ανέλκυσης ναυαγίου στην Αμερική

Έπειτα από αρκετούς μήνες σχεδιασμού και επιτόπιων προετοιμασιών, η εταιρεία Resolve Salvage and Fire Americas (Resolve) πραγματοποίησε με επιτυχία την ανέλκυση της βυθισμένης φορτηγίδας derrick barge DB1, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερου βάρους ανέλκυση ναυαγίου που επιτεύχθηκε ποτέ στην Αμερική.

Από την αρχή, η μεμιάς ανέλκυση ολόκληρου του DB1 αποτελούσε τη φιλικότερη προς το περιβάλλον μέθοδο απομάκρυνσης σε σύγκριση με άλλες προτάσεις που αφορούσαν το διαχωρισμό του πλοίου σε τεμάχια, αλλά η εφαρμογή αυτού του σχεδίου ήταν εξαιρετικά δύσκολη και απαιτούσε τον εξειδικευμένο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία της Resolve για την ασφαλή ολοκλήρωσή του.

Η διαστάσεων 350 ft x 100 ft φορτηγίδα DB1 βυθίστηκε 30 μίλια ανοιχτά στον κόλπο του Μεξικού στις 22 Οκτωβρίου 2017, όταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες την έφεραν σε επαφή με την υπεράκτια πλατφόρμα όπου επιχειρούσε.

Για τη διαδικασία απομάκρυνσης, διάφορα μέσα κινητοποιήθηκαν από τις βάσεις διάσωσης της Resolve σε όλο τον κόσμο, όπως από τη Σιγκαπούρη, το Ft Lauderdale και το Mobile. Η Resolve κινητοποίησε μια ομάδα 40 ατόμων με εμπειρογνώμονες διάσωσης και δύτες για να υποστηρίξει την επιχείρηση 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ χρησιμοποίησε και πολυάριθμα πλοία υποστήριξης και πόρους από την περιοχή.

Μετά από εκτεταμένες προετοιμασίες συμπεριλαμβανομένης και της τοποθέτησης βαρέων εξαρτημάτων κάτω από το DB1, ο ανυψωτήρας συνδέθηκε και το DB1 ανελκύστηκε με ανυψωτική δύναμη 6.000 τόνων, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τον κλάδο.

“Η ανέλκυση του DB1 ήταν μια μεγάλη πρόκληση από μεριά μηχανικής και επιχειρήσεων και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για όλη την ομάδα του έργου” δήλωσε ο Andy Butts, Resolve’s Salvage Master.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.