Αλλαγή ρότας – Αναχώρηση Κουρουμπλή και άφιξη Κουβέλη

Αλλαγή ρότας – Αναχώρηση Κουρουμπλή και άφιξη Κουβέλη

247
Αλλαγή ρότας –  Αναχώρηση Κουρουμπλή και άφιξη Κουβέλη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κλίμα συγκίνησης στο κτίριο του Αρχηγείου του Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η τελετή παράδοσης-παραλαβής. Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτης Κουβέλης ανέλαβε τα καθήκοντά του, παρουσία του παραδίδοντος υπουργού, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Καπογιάννη ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ.

Ο κ. Κουρουμπλής κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα με τα οποία άρχισε ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, ο εκσυγχρονισμός του προγράμματος σπουδών των ΑΕΝ και ο επανεξοπλισμός τους, με την ένταξη κονδυλίων από τα περιφερειακά προγράμματα. Σημείωσε την επαναφορά της σίτισης των σπουδαστών, την πρόσληψη δεκάδων μονίμων και ωρομισθίων καθηγητών και τη σύσταση του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας. Ιδιαίτερα τόνισε ότι για να λειτουργήσει το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας το οποίο επιτελεί έργο στην εξέλιξη της εκπαίδευσης των Αξιωματικών ΕΝ, απαιτείται η στελέχωσή του με 39 καθηγητές, αλλά η χρηματοδότησή του από Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης δεν επαρκεί. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από το νέο υπουργό να συνεχίσει, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του τέλους χρηματοδότησης του ΚΕΣΕΝ από την ΕΕΕ, το οποίο παραμένει ίδιο από το 1979.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Νήφωνας Καπογιάννης, ο απερχόμενος υπουργός Π. Κουρουμπλής, ο νέος υπουργός Φ. Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σαντορινιός και ο πρώην υπουργός ΥΝΑΝΠ Θ. Δρίτσας
Ο Αρχιμανδρίτης π. Νήφωνας Καπογιάννης, ο απερχόμενος υπουργός Π. Κουρουμπλής, ο νέος υπουργός Φ. Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σαντορινιός και ο πρώην υπουργός ΥΝΑΝΠ Θ. Δρίτσας

Ο τ. υπουργός σημείωσε ιδιαίτερα τη συμβολή του εφοπλιστικού κόσμου στη Ναυτική Εκπαίδευση, καθώς και στη στήριξη που προσέφερε η κυβέρνηση στους εφοπλιστές, σε ότι αφορά τα ζητήματα με την Επίτροπο Ανταγωνισμού, στις Βρυξέλλες. Ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος με την ΕΕΕ για την υπαγωγή περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, ώστε ο εφοπλισμός να στηρίξει με αποφασιστικό τρόπο την ανάπτυξη της χώρας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη συνεργασία του με την ΕΕΕ και σημείωσε την πολύ σημαντική συμβολή της Ένωσης στη Ναυτική Εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις αλλαγές που έφερε στη Ναυτιλία, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο Λιμενικό Σώμα ο νέος νόμος 4504/2017, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή του Λιμενικού Σώματος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην επιτήρηση των συνόρων, στη δίωξη του λαθρεμπορίου. Σημείωσε, επίσης, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία που έφερε στο Λιμενικό Σώμα ο ν.4504/17 με τη θέσπιση των Πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή νέων στις παραγωγικές Σχολές του Σώματος. Αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των δρομολογίων της ακτοπλοΐας, και των άγονων γραμμών, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχουν πλέον διαμαρτυρίες από τα νησιά, καθώς και στη νέα πραγματικότητα που έφερε στη νησιωτικότητα η ψήφιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε, εν συνεχεία, στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνύπαρξη των μικρών ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων στο Πέραμα, με την COSCO, καθώς και στο πελώριο έργο που γίνεται από την Γ.Γ.Λ.Λ.Π.Ν.Ε για τον εκσυγχρονισμό της λιμενικής βιομηχανίας. Αναφέρθηκε στο μοντέλο παραχωρήσεων δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση των δέκα λιμανιών του ΤΑΙΠΕΔ, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αλλά με νέους όρους, που προβλέπουν εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη χρηματοδότηση των παραλιμένιων Δήμων. Σημείωσε τις παρεμβάσεις του στην FRONTEX για την αποκατάσταση των αδικιών που είχαν γίνει σε βάρος της Ελλάδας, σε ότι αφορά τη φύλαξη των ελληνοευρωπαϊκών συνόρων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο τ. υπουργός τόνισε πως: «Το Υπουργείο Ναυτιλίας τρέχει με υψηλές ταχύτητες. Φεύγω υπερήφανος από αυτό το Υπουργείο, γιατί το έργο που έχει συντελεστεί σε θεσμικό και κανονιστικό επίπεδο είναι μεγάλο».

Ο παραλαμβάνων Υ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Φώτης Κουβέλης
Ο παραλαμβάνων Υ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Φώτης Κουβέλης

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την ομιλία του δήλωσε: «Κυρίες και κύριοι, σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς ένας κύκλος στενής συνεργασίας με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ολοκληρώνεται. Ενώ, ένας νέος κύκλος ανοίγει με το να συναντάω και πάλι τον φίλο και σύντροφο, Φώτη Κουβέλη, σε ένα άλλο μετερίζι αυτή τη φορά, στο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σχεδόν δυο χρόνια με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, από κοινού, προσπαθήσαμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις που παρουσιάστηκαν, αλλά να φέρουμε σημαντικές θεσμικές τομές και αλλαγές, τόσο στην ακτοπλοΐα, όσο και στη Nησιωτικότητα, κρατώντας την άκρη του νήματος που μας κληροδότησε ο Θοδωρής Δρίτσας. Θεωρώ πως καταφέραμε αρκετά με πολλή δουλειά και προσήλωση στο στόχο της αναβάθμισης της ακτοπλοΐας, την προστασία της ναυτεργασίας και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Ο παραλαμβάνων Υ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Φώτης Κουβέλης εμφανώς συγκινημένος δήλωσε τα εξής: «Προσέρχομαι σήμερα για να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού σε αυτό το Υπουργείο, με πλήρη επίγνωση και με ανθρώπινη συνείδηση ότι αυτό το Υπουργείο έχει μπροστά του τεράστιο πεδίο να δημιουργήσει και να αναδείξει τα μεγέθη που καλείται να υπηρετήσει, όπως είναι η ανάπτυξη της Νησιωτικής Ελλάδας και ταυτόχρονα η χρήση – αξιοποίηση προσόντων της χώρας και του ελληνικού λαού αλλά και του Λιμενικού Σώματος. Προσέρχομαι με απόλυτη συνείδηση ότι οι δραστήριοι φορείς ενεργοποιούνται και δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ναυτιλίας, με απόλυτη συνείδηση ότι συντελεστές του οποιουδήποτε θετικού αποτελέσματος υπήρξαν και θα υπάρξουν, με πρωταγωνιστικό ρόλο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουβέλης στο Λιμενικό Σώμα τονίζοντας πως: «Γνωρίζω, αν και δεν έχω υπηρετήσει σε αυτό το Υπουργείο, ότι το Λιμενικό Σώμα είναι το διαρκώς εμπόλεμο Σώμα σε περίοδο ειρηνική κατά τα άλλα. Γνωρίζω το υψηλό φρόνημα τους, γνωρίζω την εγκατάλειψη στην οποία είχε περιέλθει στο μακρινότερο παρελθόν και γνωρίζω όλα εκείνα τα οποία σήμερα προωθούνται και προάγονται προκειμένου το Λιμενικό Σώμα, αυτό το άξιο Σώμα, να μπορεί να επιτελεί με όσα μέσα διατίθενται και πρέπει να διατεθούν, να επιτελεί το καθήκον του. Η αναγνώριση του υψηλού φρονήματος, του υψηλού καθήκοντος και της αυταπάρνησης, είναι οφειλόμενη πράξη από εμένα προς το Λιμενικό Σώμα».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Διονύσιος Τεμπονέρας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης, οι Βουλευτές Πειραιώς Θοδωρής Δρίτσας, Ειρήνη Κασιμάτη και Κώστας Δουζίνας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, η λοιπή στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εφοπλιστικών Ενώσεων, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Δικαστικών Αρχών, καθώς και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Φωτό: hcg.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.