Το Ζάννειο Ορφανοτροφείο νέα στέγη για τις συλλογές του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη

Το Ζάννειο Ορφανοτροφείο νέα στέγη για τις συλλογές του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη

578
Το Ζάννειο Ορφανοτροφείο νέα στέγη για τις συλλογές του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη

Eνα ακόμα ιστορικό κτήριο του Πειραιά θα φιλοξενεί μερικές από τις σημαντικές συλλογές βιβλίων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Πρόκειται για το ιστορικό κτήριο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Αρρένων, το οποίο ιδρύθηκε το 1874 από την Ελένη Ζαννή, χήρα του ευεργέτη Νικήτα Τζάννε ή Ζαννή. Το εμβληματικό για τον Πειραιά αρχιτεκτόνημα, έκτασης περίπου 6.500 τ.μ., βρίσκεται επί της οδού Ευαγγελιστρίας & Νοταρά και σύντομα μέρος αυτού θα στεγάσει συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, η οποία αυτή τη στιγμή θησαυρίζει περί τους 450.000 τόμους και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες προσκτήσεις.

Zanneio_2

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, πέραν του νέου αποκτήματος, λειτουργεί σε 3 κτήρια στο Πασαλιμάνι. Στην οδό 2ας Μεραρχίας 46 & Ακτής Μουτσοπούλου, στο «Μέγαρο Στρίγκου, ένα νεοκλασικό κτήριο-κόσμημα του 19ου αιώνα, βρίσκεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Πρόκειται για μια «βιβλιοθήκη βιβλιοθηκών», η οποία θησαυρίζει συλλογές βιβλίων και αρχεία σημαντικών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ανάμεσά τους υπάρχουν σπάνια βιβλία, καθώς και δεκάδες αρχέτυπα και παλαίτυπα, έργα των πρώτων χρόνων της τυπογραφίας που μαρτυρούν τη μοναδικότητα των συλλογών της. Οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, η διεύθυνση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και οι μόνιμες εικαστικές εκθέσεις των Δημήτρη Περδικίδη και Βάλια Σεμερτζίδη στεγάζονται στην οδό Πραξιτέλους 169. Τέλος, η Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» με τους 35.000 τίτλους βιβλίων και χώρους ανάγνωσης και αναψυχής για παιδιά και ενήλικες βρίσκεται στην οδό Κουντουριώτου 173.

Η συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με το Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας & Αγωγής που μόλις αρχίζει, έχει βάθος και η συνέχεια εκτιμάται ότι θα προσδώσει δυναμική και στα δυο Ιδρύματα.

Την τοποθεσία του νέου κτηρίου μπορείτε να τη βρείτε παρακάτω:

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.