Κοινό σημείο επαφής Κουβέιτ-Ιράκ για τον «μαύρο χρυσό»;

Κοινό σημείο επαφής Κουβέιτ-Ιράκ για τον «μαύρο χρυσό»;

61
Κοινό σημείο επαφής Κουβέιτ-Ιράκ για τον «μαύρο χρυσό»;

Κουβέιτ και Ιράκ αναμένεται να προσλάβουν συμβούλους σύντομα προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης κοινών πεδίων εξόρυξης αργού πετρελαίου, διαμήνυσε την Τετάρτη 22 Αυγούστου ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ,  Bakhit al-Rashidi.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρέπει να έρθουν σε συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου σχετικά με τα πλάνα για τα κοινά πετρελαϊκά πεδία καθώς επίσης και για την προμήθεια ιρακινού φυσικού αερίου προς το Κουβέιτ.

Παράλληλα τόνισε ότι σκοπός του project αποτελεί η παραγωγή «μαύρου χρυσού» από τα διασυνοριακά πεδία ενώ σημείωσε ότι η εξόρυξη του θα πρέπει να πραγματοποιείται από μία εταιρεία-ομάδα και τόσο η παραγωγή όσο και το κόστος εξόρυξης θα μοιράζονται ισόποσα και στα δύο κράτη.

Τέλος να τονιστεί ότι εκκρεμεί ακόμα η τελική έγκριση και από τις δύο χώρες για ένα άλλο project σύμφωνα με το οποίο πετροχημική μονάδα στα σύνορα του Κουβέιτ με το Ιράκ θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το δεύτερο παρά το γεγονός ότι υπάρχει σύμπλευση απόψεων.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.