Βενεζουέλα, Κίνα, Τουρκία: όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις διεθνείς...

Βενεζουέλα, Κίνα, Τουρκία: όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις διεθνείς αγορές

155
Βενεζουέλα, Κίνα, Τουρκία: όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις διεθνείς αγορές

Το sell-off που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις κεφαλαιαγορές διεθνώς αποτέλεσε απόρροια των έντονων εμπορικών διενέξεων που διαρκώς κλιμακώνονται, της έκρυθμης κατάστασης στην Τουρκία και της ρήξης της με τις ΗΠΑ και της… Tencent. Tα ασθενέστερα του αναμενόμενου εταιρικά αποτελέσματα της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τεχνολογικό κλάδο ενώ πυροδότησε νέες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας του ασιατικού γίγαντα.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι συνομιλίες γύρω από το εμπόριο μεταξύ αξιωματούχων ΗΠΑ και Κίνας προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για εποικοδομητικότερες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων το φθινόπωρο. Είναι γεγονός ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος καθιστά ευμετάβλητες τις αναδυόμενες αγορές, τις ισοτιμίες καθώς επίσης και τις τιμές βασικών εμπορευμάτων. Η εβδομάδα αυτή είναι επίσης εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων με την σκυτάλη να παίρνουν οι Intuit και Salesforce.

Στην Ευρώπη τα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών χαρακτηρίζονται περισσότερο μετριοπαθή σε σχέση με αυτά των αμερικανικών εταιρειών. Συγκεκριμένα οι σημαντικότερες εταιρείες στην Ευρώπη είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο στο 5% με την αύξηση των κερδών ανά μετοχή να διαμορφώνεται στο 2,5% κατά μέσο όρο.

Η πολύπαθη Βενεζουέλα του Μαδούρο, της οποίας ο πληθωρισμός αγγίζει το 1,000,000% σε ετήσια βάση, εξέδωσε χθες το νέο της νόμισμα. To νέο «Bolivar Soberano» θα αντιστοιχεί σε 100.000 «παλιά» Bolivar σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου. Το πως θα συνδυαστεί το νέο αυτό νόμισμα με το κρυπτονόμισμα Petro για τις συναλλαγές στην Βενεζουέλα παρουσιάζει αν μη τι άλλο εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η Τουρκία βρέθηκε για ακόμη μία στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας λόγω της ρήξης της με τις ΗΠΑ με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την λίρα και την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί μετά και την παροχή οικονομικής βοήθειας από το Κατάρ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψαν (προς το παρόν τουλάχιστον;) τα χαμόγελα καθότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 4% για πρώτη φορά από την δεκαετία του ’70 ενώ και οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν αυξητική τάση τον Ιούλιο λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και του.. Μουντιάλ που έβγαλε τους Βρετανούς στους δρόμους. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς κατά 2,5% ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση 2% μέχρι το τέλους του χρόνου.

 

https://www.quiltercheviot.com/uk/private-client/weekly-comment-20-08-2018/

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.