Μπίρες, βύνη, καύσωνες και η αγορά των μπάλκερς

Μπίρες, βύνη, καύσωνες και η αγορά των μπάλκερς

229
Μπίρες, βύνη, καύσωνες και η αγορά των μπάλκερς

Ο καύσωνας που πλήττει τη Β. Ευρώπη και όχι μόνο έχει δημιουργήσει σοβάρα προβλήματα στην παραγωγή κριθαριού προκαλώντας ανησυχία στις εταιρείες ζυθοποιίας, οι οποίες θέλουν να αγοράσουν βύνη, ένα από τα βασικά συστατικά για την παραγωγή μπύρας.

Η βύνη κριθαριού είναι το αποτέλεσμα της διεργασίας βυνοποίησης κατά την οποία το αδιάλυτο άμυλο μετατρέπεται μερικώς σε απλούστερα διαλυτά ζάχαρα, μειώνονται οι σύνθετες πρωτεΐνες που μετατρέπονται σε πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους και αμινοξέα, και παράγονται θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της μαγιάς και των ενζύμων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι σοδειές κριθαριού σε Σκανδιναβία, Β. Γερμανία και χώρες τις Βαλτικής εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα της εποχής κατά 30-40%.

Την ίδια ώρα οι τιμές κριθαριού σημειώνουν ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος προς τον καταναλωτή καθώς ορισμένοι ζυθοποιοί έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τις τιμές πώλησης των μπυρών που παράγουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι οι τιμές του κριθαριού στη Γαλλία έχουν αυξηθεί κατά 35% συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013.

Τα ακραία φαινόμενα καύσωνα που πλήττουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν την Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την ερχόμενη άνοιξη ένα έλλειμμα σε κριθάρι ύψους 490.000 μετρικών τόνων, αντιπροσωπεύοντας την πρώτη έλλειψη σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με την RMI Analytics.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.