Το Μεξικό αναζητά νέες πηγές εισαγωγών σιταριού

Το Μεξικό αναζητά νέες πηγές εισαγωγών σιταριού

57
Το Μεξικό αναζητά νέες πηγές εισαγωγών σιταριού

Καθώς οι εμπορικές σχέσεις Η.Π.Α και Μεξικό ολοένα και επιδεινώνονται, οι Μεξικανοί παρασκευαστές ψωμιού και ζυμαρικών αναζητούν νέους εναλλακτικούς προμηθευτές σιταριού προκείμενου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις αμερικάνικες εξαγωγές.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το Μεξικό, το οποίο παραδοσιακά αποτελούσε τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σιταριού των ΗΠΑ, στρέφεται διαρκώς προς φθηνότερους προμηθευτές όπως η Ρωσία, η οποία το 2016 έριξε από την πρώτη θέση των κορυφαίων εξαγωγικών χωρών σιταριού τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στην αγορά του Μεξικό μειώνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς μιας και η «χώρα του σομπρέρο» αναζητά επίσης νέες πήγες και στην Λατινική Αμερική με σκοπό να εξισορροπήσει το κόστος από τα ακριβά αμερικανικά σιτηρά. Συγκεκριμένα, οι Μεξικανοί αγοραστές αναμένεται να εισάγουν περί τους 100.000 τόνους σιταριού από την Αργεντινή αξίας $20 εκατ.,όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wheat Commission του Κάνσας. Παράλληλα ολοένα και περισσότερα φορτία καλαμποκιού από την Βραζιλία καταφθάνουν στο Μεξικό και είναι ενδεικτικό ότι το 2017 η χώρα της κεντρικής Αμερικής αύξησε τις εισαγωγές της για το εν λόγω δημητριακό κατά δέκα φορές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Από την άλλη, οι τοπικοί παραγωγοί των ΗΠΑ «πονοκεφαλιάζουν» μιας και από το 1994 (όταν και θεσπίστηκε η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου) εξάγουν τον κύριο όγκο του παραγόμενου σιταριού προς το Μεξικό. Ενδεικτικά κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι εξαγωγές σιταριού των ΗΠΑ προς το Μεξικό έχουν συρρικνωθεί κατά 38% όταν προς όλον τον υπόλοιπο κόσμο έχουν μειωθεί κατά 21%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.