Ιταλία: Στο αποκορύφωμά τους οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Ιταλία: Στο αποκορύφωμά τους οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

119
Ιταλία: Στο αποκορύφωμά τους οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Oι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ιταλία έσπασαν κάθε ρεκόρ το 2017 καθώς ξεπέρασαν σε αξία τα $41 δις ευρώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για τις Αγορές Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ISMEA).

Αντιθέτως το 2015 οι εξαγωγές ιταλικών εμπορευμάτων του γεωργικού τομέα ανήλθαν στα 37 δις ευρώ, ενώ το 2016 στα 38,4 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ιταλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αγροτικός κλάδος της γείτονας χώρας ενίσχυσε τις πωλήσεις του προς τις αγορές του εξωτερικού κατά 23% τα τελευταία πέντε χρόνια, υπερβαίνοντας την κατά μέσο όρο αύξηση πωλήσεων που επικράτησε στην ΕΕ κατά την ίδια περίοδο και ανήλθε στο 16%.

Όσον αφορά, την αξία τους, οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων από χώρες της ΕΕ ανήλθαν στα 525 δις ευρώ μεταξύ  2013 και 2017, με τα ιταλικά αγαθά να συμμετέχουν κατά 8% στις εξαγωγές αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, το ISMEA τονίζει ότι για το 2017 η Ιταλία αντιπροσώπευσε το 35-36% των συνολικών εξαγωγών μήλων και σταφυλιών από την ΕΕ, το 47% των εξαγωγών ακτινιδίων και το 61% των εξαγόμενων φουντουκιών από χώρες της ΕΕ.

Ο Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας αναφερόμενος στην έκθεση του ISMEA τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας της χώρας του είναι από τους ισχυρότερους μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Τέλος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν περαιτέρω οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους σε μια ασφαλή και ισορροπημένη εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.