Το ΔΝΤ… αυξάνει τις τιμές καυσίμων στην Αίγυπτο

Το ΔΝΤ… αυξάνει τις τιμές καυσίμων στην Αίγυπτο

43
Το ΔΝΤ… αυξάνει τις τιμές καυσίμων στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος αύξησε τις τιμές φυσικού αερίου κατά 75% το Σάββατο 21 Ιουλίου, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, MENA.

Συγκεκριμένα η τιμή ενός κυβικού μέτρου φυσικού αερίου αυξήθηκε από $0,06 στα $0,105, για κατανάλωση από 0 έως 30 κυβικά μέτρα ενώ όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο από 30 έως 60 κυβικά μέτρα καλούνται να πληρώσουν μια τιμή αυξημένη κατά 43% αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Όπως τονίζεται, η κίνηση αυτή ακολουθεί την συμφωνία για την δανειοδότηση της Αιγύπτου από το ΔΝΤ και την μετέπειτα εφαρμογή ριζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ενδεικτικά τον Ιούνιο, οι τιμές καυσίμων και ηλεκτρισμού αυξήθηκαν κατά 66,6% και 26% αντίστοιχα με σκοπό την σύμπλευση με τα «θέλω» του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος υπέφερε για χρόνια από μια οικονομική αστάθεια με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να στραφεί προς ένα αυστηρό οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας με τριετή ορίζοντα το οποίο περιλαμβάνει περικοπές επιδοτήσεων καυσίμων και ενέργειας καθώς και αυξήσεις φόρων.

Τέλος σημειώνεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάταση της Αιγύπτου καθώς έχει συμφωνηθεί η χορήγηση ενός δανείου ύψους $12 δις εκ των οποίων τα 2/3 έχουν εκταμιευθεί προς την χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.