Βραζιλία: Ελαφρά ενίσχυση της παραγωγής χάλυβα

Βραζιλία: Ελαφρά ενίσχυση της παραγωγής χάλυβα

31
Βραζιλία: Ελαφρά ενίσχυση της παραγωγής χάλυβα

Η παραγωγή χάλυβα της Βραζιλίας ανήλθε στους 17,2 εκατ. τόνους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξημένη κατά 2,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία του Βραζιλιάνικου Ινστιτούτου Χάλυβα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 25 Ιουλίου στο Σάο Πάολο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας άγγιξαν τους 8,8 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 9,9% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την ανάκαμψη αυτή στην βιομηχανία χάλυβα ωστόσο επεσήμανε ότι η παραγωγή το 2017 κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που υπερτονίζει την αύξηση της παραγωγής φέτος.

Από την άλλη, οι εξαγωγές βραζιλιάνικου χάλυβα άγγιξαν στο σύνολό τους στους 6,9 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 5,7% συγκριτικά με τις εξαγωγές ένα χρόνο πριν. Ο CEO του Ινστιτούτου, Marco Polo de Mello Lopes, ανέφερε ότι ο εμπορικός προστατευτισμός που προωθούν οι ΗΠΑ, είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές χάλυβα να αυξηθούν. Οι εισαγωγές της Βραζιλίας, προκειμένου να καλυφθεί η εγχώρια κατανάλωση ανήλθαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στους 1,3 εκατ. τόνους, αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 5,6%.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου κατά το 2018 αναθεωρήθηκαν με τις πιο πρόσφατες να παρουσιάζονται λιγότερο αισιόδοξες λόγω των απεργιών των οδηγών φορτηγών κατά τον Μάιο που ουσιαστικά παρέλυσαν την χώρα αλλά και της συνεχούς επιβολής δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Τέλος το Ινστιτούτο αναφέρει ότι οι εξαγωγές χάλυβα θα επηρεαστούν περισσότερο καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 0,6% στις βραζιλιάνικες αποστολές έως το τέλος του 2018 όταν αρχικά είχε προβλεφθεί αύξηση της τάξης του 10,7%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.