Η επέκταση του ΤΑΡ περνά από την Ιταλία

Η επέκταση του ΤΑΡ περνά από την Ιταλία

84
Η επέκταση του ΤΑΡ περνά από την Ιταλία

O Ιταλός Πρόεδρος, Sergio Mattarella, επιβεβαίωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν ότι η χώρα του προτίθεται να συμμετάσχει στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου TAP.

H γείτονα χώρα προσβλέπει στην ολοκλήρωση του Southern Gas Corridor, αγωγού διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την κεντρική Ασία προς τη δυτική Ευρώπη, ωστόσο η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το project.

Κυβερνητικές πηγές της Ιταλίας «εκμυστηρεύθηκαν» στο Reuters την Τετάρτη 18 Ιουλίου ότι παρά το γεγονός ότι η ιταλική ηγεσία δεσμεύτηκε για την συμμετοχή της στον αγωγό ΤΑP, η απόφασή της αυτή μπορεί να ανακληθεί λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδεχομένως να επιφέρει η εγκατάσταση του αγωγού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ομάδα ακτιβιστών διαδήλωσε κατά της συγκεκριμένης απόφασης καθώς θεωρεί ότι ο ενεργειακός αγωγός θα οδηγήσει στην καταστροφή ελαιώνων στην Νότια Ιταλία.

Μένει λοιπόν να δούμε αν η ιταλική κυβέρνηση παραμείνει πιστή στην αρχική της δέσμευση για την συμμετοχή της Ιταλίας στον αγωγό TAP ή εάν θα υποκύψει στις πιέσεις θεσμικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.