Στροφή της Κίνας προς εναλλακτικές πηγές εισαγωγών σόγιας;

Στροφή της Κίνας προς εναλλακτικές πηγές εισαγωγών σόγιας;

57
Στροφή της Κίνας προς εναλλακτικές πηγές εισαγωγών σόγιας;

Η Κίνα είναι πιθανό να αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας από άλλες χώρες ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την αγορά των ΗΠΑ, δήλωσε ο Yu Xubo, πρόεδρος της COFCO, κινεζικής κρατικής εταιρείας εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε συνέντευξή του την Τετάρτη 11 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο ασιατικός γίγαντας ενδέχεται να αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας από την Νότια Αμερική εν μέσω τεταμένων εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την εκατέρωθεν επιβολή δασμών στις εισαγωγές ενός ευρέος φάσματος προϊόντων. Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει και τις εισαγωγές προϊόντων όπως ιχθυάλευρου και κρέατος με σκοπό να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα.

Επισημαίνεται ότι η Κίνα προχώρησε την Παρασκευή 6 Ιουλίου στην επιβολή εμπορικών κυρώσεων προς τις ΗΠΑ ως «αντίποινα» για τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που επέβαλε η Ουάσινγκτον. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από χώρες της Μαύρης Θάλασσας ενώ Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν επιδιώκουν να αυξήσουν τις πωλήσεις καλαμποκιού και σόγιας προς την κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η σόγια αποτέλεσε για το 2017 το Νο1 εξαγώγιμο προϊόν προς τον Κινεζικό Δράκο με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται στα $12,3 δις.

Τέλος σημειώνεται ότι η Κίνα εισάγει το 60% της σόγιας που εμπορεύεται παγκοσμίως, ενώ ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος, Rabobank, εκτιμά ότι η ασιατική χώρα, μετά την επιβολή των νέων κυρώσεων, θα εισάγει 15 εκατ. τόνους σόγιας από τις ΗΠΑ φέτος λόγω έλλειψης εναλλακτικών πηγών εισαγωγών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.