Η κρουαζιέρα συνεχίζει να δίνει ζωή στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

Η κρουαζιέρα συνεχίζει να δίνει ζωή στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

118
Η κρουαζιέρα συνεχίζει να δίνει ζωή στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

Η παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνεχή αύξηση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας, που από τα σχεδόν 27 εκατομμύρια εφέτος θα φτάσουν στα άνω των 39 εκ. το 2027.

Με αυτά τα δεδομένα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας, επενδύοντας σε νέα σύγχρονα πλοία και ενισχύοντας, παράλληλα, την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα η Hapag Lloyd, θυγατρική της TUI Group, ανακοίνωσε πως προχωρά στην ναυπήγηση ενός νέου κρουαζιερόπλοιου εξερεύνησης, που θα φέρει το όνομα «Hanseatic Spirit» και θα κατασκευαστεί στα νορβηγικά ναυπηγεία Vard Werft. Το νέο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, κατηγορίας polar class – PC6, αναμένεται να ξεκινήσει τα ταξίδια του το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και θα προσφέρει κρουαζιέρες μόνο σε ενήλικες. Να σημειωθεί ότι η Hapag Lloyd αναμένει να παραλάβει μέσα στο 2019 δύο ακόμα κρουαζιερόπλοια εξερεύνησης, πάντα από τα ναυπηγεία Vard.

Νέα κρουαζιερόπλοια, όμως, χτίζονται και στα γερμανικά ναυπηγεία Meyer Werft στο Πάπενμπουργκ, για λογαριασμό της βρετανικής εταιρείας Saga Cruises. Συγκεκριμένα ταο πρώτο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στην εταιρεία το καλοκαίρι του 2019. Το «Spirit of Discovery» θα έχει μήκος 236 μέτρα, πλάτος 31,2, και θα μπορεί να φιλοξενεί 999 επιβάτες. Το δεύτερο, αδελφό πλοίο αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2020.seabourn αφιερωμα κρουαζιερα

Όμως, είσοδο στην ναυπηγική αγορά της κρουαζιέρας πραγματοποιεί και ο ολλανδικός όμιλος Damen, ο οποίος ανακοίνωσε για τον σκοπό αυτό τη συνεργασία του με τα ιταλικά ναυπηγεια της Γένοβας, T. Mariotti. Το νέο επιχειρηματικό σχήμα με την επωνυμία Mariotti Damen Cruise ανέλαβε για λογαριασμό της Seabourn τη ναυπήγηση δύο υπερπολυτελών κρουαζιερόπλοιων εξερεύνησης. Τα πρώτα πλοία εξερεύνησης για την Seabourn αναμένεται να της παραδοθούν τον Ιούνιο του 2021 και τον Μάιο του 2022, αντιστοίχως. Θα έχουν χωρητικότητα 23.000 gt και έκαστο θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 264 επιβάτες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CARMEN JASPERSEN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.