Στο απόγειό τους οι εξαγωγές τούρκικων κερασιών

Στο απόγειό τους οι εξαγωγές τούρκικων κερασιών

73
Στο απόγειό τους οι εξαγωγές τούρκικων κερασιών

Οι εξαγωγές κερασιών της Τουρκίας αναμένεται να σπάσουν κάθε ρεκόρ φέτος καθώς θα ανέλθουν στους 85.000 τόνους με τα έσοδα να αγγίζουν σχεδόν τα $200 εκατ., ανέφερε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu o αντιπρόεδρος της Uludağ Fresh Fruit and Vegetable Exporters’ Association (UYMSİB), Senih Yazgan, την Τετάρτη 27 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Yazgan δήλωσε ότι οι Τούρκοι παραγωγοί αναμένουν φέτος μια τεράστια αύξηση στη συγκομιδή του συγκεκριμένου φρούτου, ωστόσο είναι σημαντικό όπως τόνισε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εποχικότητα (π.χ. καιρικές συνθήκες). Παράλληλα επεσήμανε ότι η αναμενόμενη αυτή εκτόξευση των εξαγωγών κερασιών θα ενισχυθεί και από την στροφή των Τούρκων εξαγωγέων προς την ρωσική αγορά μετά και την αποκλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η το 2016 η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της με αποτέλεσμα οι Ρώσοι από την πλευρά τους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών όπως ντομάτες, πορτοκάλια, μήλα, βερίκοκα, κεράσια, λάχανα, μπρόκολα, μανταρίνια, αχλάδια, ροδάκινα, κρεμμύδια αλλά και πουλερικά.

Ωστόσο από το καλοκαίρι του 2017 και μετά οι διμερείς τους σχέσεις φαίνεται να έχουν ομαλοποιηθεί με αποτέλεσμα να αρθούν οι εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσεις και να ενισχυθεί το διμερές εμπόριο.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με στοιχεία του UYMSİB, οι εξαγωγές κερασιών κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2018 απέφεραν έσοδα στη γείτονα χώρα αυξημένα κατά 184% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2017 η Τουρκία αναδείχτηκε σε κορυφαία παραγωγική χώρα κερασιών, ωστόσο στον εξαγωγικό τομέα κατέλαβε την τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από τη Χιλή, με το 60% των εξαγωγών να προορίζονται για χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.