Σε αύξηση των εισαγωγών σιτηρών προσβλέπει η Συρία

Σε αύξηση των εισαγωγών σιτηρών προσβλέπει η Συρία

65
Σε αύξηση των εισαγωγών σιτηρών προσβλέπει η Συρία

Η Συρία σχεδιάζει να εισάγει 1,5 εκατ. τόνους ρωσικών σιτηρών για φέτος καθώς οι εγχώριες φετινές προμήθειες αναμένεται να ανέλθουν στο μισό εκατομμύριο τόνους, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Abdullah al-Gharbi, στο Reuters την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018.

Παράλληλα τόνισε ότι οι εισαγωγές κυρίως θα προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισάγει σιτηρά και από άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Βουλγαρία. Επιπροσθέτως ανέφερε ότι η χώρα έχει αποθέματα σιτηρών για παραπάνω από οχτώ μήνες. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αυτό αποτελεί επίτευγμα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η γειτονική Αίγυπτος για παράδειγμα έχει αποθέματα για τρεις μόνο μήνες, ενώ η Αλγερία για τέσσερις».

Επισημαίνεται ότι η Συρία για χρόνια υπήρξε αυτάρκης όσον αφορά την παραγωγή σιτηρών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής είχε τη δυνατότητα να παράγει 4 εκατ. τόνους σιτηρών και να εξάγει το 1,5 εκατ. σε μια «καλή» παραγωγική χρονιά.

Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Reuters η Κριμαία αύξησε τις εξαγωγές σιτηρών προς την Συρία το τελευταίο έτος μετά από μία συμφωνία μέσω της οποίας διασφαλίζεται μια αξιόπιστη πηγή εισαγωγών σιτηρών για τον Μπασάρ αλ Άσαντ από τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.