Το Βιετνάμ.. ιδιωτικοποιεί την ναυτιλία του

Το Βιετνάμ.. ιδιωτικοποιεί την ναυτιλία του

92
Το Βιετνάμ.. ιδιωτικοποιεί την ναυτιλία του

H προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της κρατικής βιετναμέζικης εταιρείας Vinalines (Vietnam National Shipping Lines), η δραστηριότητα της οποίας αφορά κατά 37% την διαχείριση και πλοιοκτησία εμπορικών πλοίων, κατά 31% την διαχείριση λιμένων και κατά 27% υπηρεσίες logistics, φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση του Βιετνάμ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εταιρεία στο σχετικό Δελτίο Τύπου, την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 ο Πρωθυπουργός του Βιετνάμ με σχετική απόφαση ενέκρινε τα σχέδια της για την πώληση μετοχών της προς το κοινό, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2018.

Με αυτόν τρόπο, η εταιρεία θα παραχωρήσει το 35% των μετοχών της σε ιδιωτικά χέρια, εκ των οποίων το 20% θα προσφερθεί δημόσια μέσω δημόσιας εγγραφής (IPO) στο χρηματιστήριο του Βιετνάμ (Hanoi Stock Exchgange), ενώ το υπόλοιπο 15% θα προσφερθεί σε επενδυτές «στρατηγικής σημασίας» όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο.

Όπως γίνεται αντιληπτό ο κύριος μέτοχος της Vinalines παραμένει το κράτος με ποσοστό 65%. Σημειώνεται ότι το 2012 η εταιρεία κρατικών συμφερόντων είχε πληγεί από υψηλά ποσοστά χρέους με αποτέλεσμα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη να κατηγορηθούν για διαφθορά.

Ωστόσο έκτοτε η εταιρεία φαίνεται να έχει ορθοποδήσει, καθώς για το 2017 τα συνολικά της έσοδα άγγιξαν τα 16.000 δις βιετναμέζικα Ντογκ αυξημένα κατά 15% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ τα καθαρά κέρδη τα τελευταία ανήλθαν στα 515 δις βιετναμέζικα Ντογκ.

Φωτό: Vinalines

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.