Οι αγορές «χαιρετίζουν» την επανεκλογή Ερντογάν

Οι αγορές «χαιρετίζουν» την επανεκλογή Ερντογάν

191
Οι αγορές «χαιρετίζουν» την επανεκλογή Ερντογάν

Ράλι παρατηρήθηκε στις τουρκικές αγορές την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 καθώς οι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής 24ης Ιουνίου.

Ζητούμενο για τον Τούρκο ηγέτη παραμένει η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της γείτονας χώρας και η χάραξη μιας σταθερής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet.

O Ερντογάν ανακηρύχθηκε απόλυτος κυρίαρχος από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής καθώς κατάφερε να επικρατήσει στην μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση των τελευταίων 15 ετών και να ενισχύσει τις εξουσίες που έχει καταφέρει να αποκτήσει σε βάθος χρόνου.

Σε αυτό το μήκος κύματος η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κατά 1,5% έναντι του δολαρίου. O κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Πόλης BIST 100 ενισχύθηκε κατά 2,2% στις 97.964 μονάδες ενώ νωρίτερα άνοιξε υψηλότερα κατά 3,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής 22 Ιουνίου. Παράλληλα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων μειώθηκε στο 16,07% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ αυτή των διετών ομολόγων από το 19,18% της Παρασκευής έπεσε στο 18,84%.

Όπως αναφέρεται στο Reuters, βραχυπρόθεσμα οι αγορές στην Τουρκία μπορούν επιτέλους να απαλλαγούν από την πολιτική αβεβαιότητα της προηγούμενης περιόδου. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναμένουμε τις μάλλον απρόβλεπτες επόμενες κινήσεις του Τούρκου ηγέτη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τέλος επισημαίνεται ότι από την αρχή του έτους έως σήμερα το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει 17% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Κύριος λόγος αποτελεί η αβεβαιότητα για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από την επιρροή του Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί χαμηλότερα επιτόκια με σκοπό την οικονομική ανάταση της χώρας του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.