Η Ιαπωνία αναστέλλει τις εισαγωγές σιταριού από τον Καναδά

Η Ιαπωνία αναστέλλει τις εισαγωγές σιταριού από τον Καναδά

84
Η Ιαπωνία αναστέλλει τις εισαγωγές σιταριού από τον Καναδά

H Ιαπωνία προχώρησε την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 στην απαγόρευση εισαγωγών καναδέζικου σιταριού. Η απόφαση πάρθηκε μετά την αποκάλυψη της Καναδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ότι ποσότητα γενετικά τροποποιημένου σιταριού βρέθηκε στην περιοχή της Αλμπέρτα.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σιταριού της Αλμπέρτα, Kevin Bender, δήλωσε χαρακτηριστικά σε τοπικά μέσα: «Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η Ιαπωνία αναστέλλει προσωρινά τις εισαγωγές σιταριού, μέχρι να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, ωστόσο δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχιστεί η απαγόρευση αυτή».

Η είδηση αυτή προκαλεί «πονοκεφάλους» στους γεωργούς του Καναδά καθώς η χώρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού του κόσμου με την αξία των  εξαγωγών να ανέρχεται περίπου στα $8,3 δις ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιαπωνία εισάγει κατά μέσο όρο σιτάρι αξίας $379 εκατ. από την επαρχία της Αλμπέρτα, όπως αναφέρει το τούρκικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Μετά την δημοσιοποίηση της ύπαρξης γενετικά τροποποιημένου καναδέζικου σιταριού, και άλλες χώρες πέρα από την Ιαπωνία αναμένεται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τον Καναδά.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά όπου γενετικά τροποποιημένο σιτάρι εντοπίζεται στον Καναδά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.