Σε άνθηση ο γαλακτοκομικός κλάδος της Τουρκίας

Σε άνθηση ο γαλακτοκομικός κλάδος της Τουρκίας

43
Σε άνθηση ο γαλακτοκομικός κλάδος της Τουρκίας

Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 17,5% τον Απρίλιο συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας (ΤurkStat) την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018.

Ο όγκος του γάλακτος που συλλέχθηκε κατά τον Απρίλιο ανήλθε στους 899.190 τόνους ενώ όπως αναφέρει η TurkStat η παραγωγή γάλατος από τα integrated γαλακτοκομεία άγγιξε τους 161.374 τόνους τον Μάρτιο του 2018, αυξημένη κατά 16,7% σε σχέση  με τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, η παραγωγή τυριού από αγελαδινό γάλα ανήλθε στους 63.385 τόνους αυξημένη κατά 14,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι όταν η παραγωγή τυριού από πρόβειο, κατσικίσιο, βουβαλίσιο γάλα αυξήθηκε κατά 8,6% στους 5.006 τόνους.

Όσον αφορά το γιαούρτι, η παραγωγή του για τον μήνα Απρίλιο άγγιξε τους 101.050 τόνους αυξημένη κατά 4,7% συγκρινόμενη με αυτή του αντίστοιχου μήνα πέρυσι.

H Τουρκία για το 2017 εξήγαγε 33.000 γάλακτος και 48.000 τόνους τυριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους πρώτους δέκα μήνες του 2017, οι εξαγωγές βουτύρου της Τουρκίας «εκτοξεύθηκαν» κατά 344% εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης αποθεμάτων στην Ευρώπη κατά τη χρονική αυτή περίοδο. Παράλληλα η γείτονα χώρα έχει εξάγει παγωτό σε 68 κράτη τα τελευταία έξι χρόνια με αποτέλεσμα να «απολαμβάνει» έσοδα περίπου $204 εκατ.