Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες πλήττουν την Ελλάδα

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες πλήττουν την Ελλάδα

142
Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες πλήττουν την Ελλάδα

Το αβαθές χαμηλό με το όνομα «Μίνωας», όπως του αποδόθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επηρεάζει τη χώρα μας ήδη από την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, κινούμενο αργά προς τα ανατολικά, δημιουργεί συνθήκες έντονης αστάθειας, όχι μόνο στα ηπειρωτικά αλλά και πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο για καλοκαιρινή περίοδο.

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον Δρ Νίκο Μαζαράκη, μετεωρολόγο και Country Manager της StormGeo Greece A.S., τονίστηκε ότι έως τουλάχιστον και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ο καιρός θα παραμείνει στη χώρα μας αρκετά άστατος με βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Ωστόσο οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες αφού οι άνεμοι θα πνέουν κατά κανόνα ασθενείς και μόνο από την ερχόμενη Τρίτη και μετά στο Αιγαίο θα στραφούν σε βοριάδες 4-5 μποφόρ. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή από τους κεραυνούς, καθώς στις θαλάσσιες περιοχές που εκδηλώνονται καταιγίδες (μπουρίνια) αυτές θα συνοδεύονται όχι μόνο από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και από πρόσκαιρα ισχυρούς ανέμους, επικίνδυνους για μικρά σκάφη.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο το Σάββατο 16 Ιουνίου κακοκαιρία θα πλήξει κατά διαστήματα την κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανόν τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου θα επηρεαστούν η Ήπειρος, η υπόλοιπη Στερεά, η υπόλοιπη Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Θράκη και πιθανόν τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη.

Συγκεκριμένα, στο Ιόνιο Πέλαγος και στα νησιά του αναμένονται για το Σάββατο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες το μεσημέρι και το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πλέουν βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ. Αναφορικά με τις Κυκλάδες, την και τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές οι νεφώσεις θα είναι παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ ισχυρές αναμένεται να είναι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου με βελτίωση να σημειώνεται το βράδυ.

Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί με 4-5 μποφόρ και στα νότια 5-6 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3-5 μποφόρ. Σε ό,τι αφορά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές οι οποίες κατά διαστήματα στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου είναι πιθανό να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον δρ. Μαζαράκη, την Κυριακή 17 Ιουνίου οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν τις θερμές ώρες της ημέρας, όχι μόνο στα ηπειρωτικά αλλά κατά τόπους στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι σε όλα τα πελάγη θα πνέουν ασθενείς και κατά τόπους στο Κρητικό δυτικοί έως μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου τα φαινόμενα θα περιοριστούν πάνω από τα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ σε σχέση με την Κυριακή, θα είναι λιγότερα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ασθενείς και κατά τόπους από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι.

Την Τρίτη 19 Ιουνίου η αστάθεια πάνω από τα ηπειρωτικά και κατά τόπους στην Κρήτη θα συνεχιστεί με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες να εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα στραφούν σε βοριάδες φτάνοντας από το μεσημέρι και μετά στα Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο τα 4-5 μποφόρ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.