
Εν όψει των Ποσειδωνίων, τα οποία αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας για ακόμη μία φορά, η Vessels Value παρουσιάζει ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την ελληνική ναυτιλία και τους Έλληνες πρωταγωνιστές της, που διατηρούν σταθερά τα πρωτεία στην διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.
Σύμφωνα με την VesselsValue ο Γιάννης Αγγελικούσης, παραμένει ο πλέον ισχυρός Έλληνας πλοιοκτήτης με τη συνολική αξία του στόλου όλων των εταιρειών του ομίλου του (129 πλοία) να αγγίζει τα $7,60 δις. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γ. Οικονόμου με τη συνολική αξία του στόλου των εταιρειών συμφερόντων του $7,17 δις (142 πλοία) και στην τρίτη ο Γ. Προκοπίου με αξία στόλου $5,63 δις (119 πλοία). Την τέταρτη και πέμπτη θέση καταλαμβάνουν οι Π. Λιβανός και Ν. Μαρτίνος, με την αξία των στόλων που διαχειρίζονται να αγγίζει τα $2,70 (21 πλοία) και $2,49 δις (86 πλοία), αντιστοίχως.
Κατά την Vessels Value, το πλοίο του ελληνόκτητου στόλου με την μεγαλύτερη εμπορική αξία είναι το LNG tanker «Fedor Litke», αγγίζοντας τα $277,54 εκ. Το πλοίο βρίσκεται υπό την διαχείριση της Dynagas Holding Ltd, ναυπηγημένο το 2017 στη Νότια Κορέα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Vessels Value παγκόσμιος πρωταθλητής, με βάση την αξία του στόλου, αναδεικνύεται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η αξία του ελληνόκτητου στόλου αγγίζει τα $99,82 δις, ενώ την κορυφαία τριάδα συμπληρώνουν ο Κινεζικός Δράκος με αξία στόλου στα $91,70 δις και η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με αξία στόλου στα $89,27 δις. Σε απόσταση ακολουθούν οι στόλοι της Νορβηγίας, των ΗΠΑ, της Σιγκαπούρης, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Κορέας.
Την δεσπόζουσα θέση της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι καταδεικνύει και το γεγονός, ότι την τελευταία διετία οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, η αξία των οποίων αγγίζει συνολικά τα $ 8,92 δις, όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα.
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με την αξία των νεότευκτων πλοίων να αγγίζει τα $7,70 δις, ενώ ακολουθεί η Κίνα με αξία στα $6,58 δις.
Πέραν των νεοναυπηγηθέντων, το ελληνικό χρώμα κυριαρχεί και στα στοιχεία αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν αγοράσει την τελευταία διετία συνολικά 582 μεταχειρισμένα πλοία, αξίας $8,53 δις και συνολικής χωρητικότητας 26.241.517 gt.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εν μέσω ριζικών αλλαγών στο πεδίο των ανακυκλώσεων πλοίων, με την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δραστηριότητα…
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όταν ομάδα ενόπλων που επέβαινε σε μικρά σκάφη εξαπέλυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση σε υπό ελληνικό…
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ