Στο προσκήνιο η βιωσιμότητα στις θαλάσσιες μεταφορές

Στο προσκήνιο η βιωσιμότητα στις θαλάσσιες μεταφορές

395
Στο προσκήνιο η βιωσιμότητα στις θαλάσσιες μεταφορές
Α-Δ: Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης (ιδρυτής της XRTC Business Consultants), ο κ. Πέτρος Κόκκαλης (Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά) και ο κ. Σταύρος Μεϊντάνης (Safety Manager/DPA της Capital Ship Management Corp.).

Την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 η  Capital Ship Management Corp. και η Πρωτοβουλία BlueGrowth Piraeus του Δήμου Πειραιά διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Sustainable Shipping and BlueGrowth».

Ομιλητές ήταν ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά και ο κ. Σταύρος Μεϊντάνης, Safety Manager/DPA της Capital Ship Management Corp. Συντονιστής της ομιλίας ήταν ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, ιδρυτής της XRTC Business Consultants.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στη γαλάζια ανάπτυξη στην οποία «επενδύει» ο δήμος Πειραιά στους τομείς της ναυτιλίας, των λιμένων, των υπηρεσιών logistics, της ενέργειας και του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε επίσης το όραμα του δήμου Πειραιά για την περίοδο 2018 – 2024 είναι η πόλη να αναδειχθεί σε ένα καινοτόμο και ανταγωνιστικό κέντρο για την προώθηση και ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαία η κρατική υποστήριξη, η ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών αλλά και δεξιοτήτων στο ζήτημα της γαλάζιας οικονομίας κ.ά.

Από την πλευρά της Capital Ship Management Corp. ο κ. Μεϊντάνης επεσήμανε τη σημασία της βιώσιμης ναυτιλίας σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, δεδομένου μάλιστα ότι η ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο κ. Μεϊντάνης τόνισε ότι στόχοι για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία είναι η προώθηση μιας ασφαλούς ναυτιλίας, φιλικής προς το περιβάλλον, αξιόπιστης, η οποία να χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από διαφάνεια.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μεϊντάνης δεν παρέλειψε να αναφέρει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία, όπως η συμμόρφωση με τους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, η εξοικονόμηση κόστους και ανέφερε επιπρόσθετα ότι για τα επόμενα 30 χρόνια η ναυτιλία προκειμένου να είναι βιώσιμη θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική αλλαγή, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής καθώς και με υψηλότερες προσδοκίες.

Από τη μεριά του ο κ. Ξηραδάκης επεσήμανε την παγκόσμια κυριαρχία της ελληνόκτητης ναυτιλίας και την σταθερή άνοδό της, ακόμα και σε περίοδο κρίσης. Ο κ. Ξηραδάκης προσέθεσε επίσης ότι η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία της ελληνικής ναυτιλίας, η προσαρμοστικότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις νέες συνθήκες και η συνεχής ανανέωση του στόλου αποτελούν ορισμένα από τα μυστικά της επιτυχίας των Ελλήνων στη ναυτιλιακή αγορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.