
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνέβαλε στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών και των επενδυτικών και συνταξιοδοτικών κρατικών ταμείων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του think-tank OMFIF.
Η έρευνα αποτιμά την αξία των περιουσιακών στοιχείων στην τιμή-ρεκόρ των 38,7 τρις δολαρίων για το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% ή κατά 2,5 τρις δολάρια σε σχέση με το 2016. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου κατά την τελευταία πενταετία.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2017: 19,4% άνοδος για τον S&P 500, 25,1% για τον Dow Jones και 28,2% για τον Nasdaq, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές των μετοχών εταιρειών-κολοσσών, δημιουργώντας υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους τους, με πολλούς εξ αυτών να αποτελούν ασφαλιστικά ταμεία.
Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων για τις κεντρικές τράπεζες έφτασε το 7,8% ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε 8,1%, απόρροια της οικονομικής ανάπτυξης των αναπτυγμένων οικονομιών. Αρωγός της βελτίωσης των αποτιμήσεων υπήρξε επίσης και η άνοδος των τιμών του χρυσού.
Σε γεωγραφικά επίπεδα, η άνοδος των αποτιμήσεων υπήρξε γενικευμένη με εξαίρεση τις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου υπήρξε πτώση κατά 32 δις δολάρια, οφειλόμενη στην πολιτική αστάθεια και τις χαμηλές τιμές στα commodities. Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση βρέθηκε η Ευρώπη, όπου οι αποτιμήσεις εκτινάχθηκαν κατά 11,8% στηριζόμενες στις εντυπωσιακές ανόδους των περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών. Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν πλέον πάνω 31.700 τόνους χρυσού, τη μεγαλύτερη ποσότητα από τη δεκαετία του 1990, με τα πρωτεία να κρατά η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, κατακτώντας την πρώτη θέση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.
Η έρευνα αφορούσε 750 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε 174 χώρες.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Στις 27 Ιουνίου, η ναυτιλιακή εταιρεία Hanwha Shipping, θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hanwha, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, που σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας…
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ