Ο «πυρηνικός Τιτανικός» ξυπνά εφιάλτες

Ο «πυρηνικός Τιτανικός» ξυπνά εφιάλτες

128
Ο «πυρηνικός Τιτανικός» ξυπνά εφιάλτες

Ένας πλωτός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ρωσικής κατασκευής ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι προς την Αρκτική. Ο σταθμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον περιβαλλοντικό κόσμο ως «πυρηνικός Τιτανικός», ρυμουλκήθηκε από το ναυπηγείο της Αγίας Πετρούπολης από όπου κατασκευάστηκε το Σάββατο 28 Απριλίου 2018.

Η πλωτή μονάδα θα φορτωθεί με πυρηνικό καύσιμο το καλοκαίρι του 2019 όπου θα τεθεί σε λειτουργία. Όπως αναφέρει το Independent.co.uk, το Akademik Lomonosov, όπως ονομάζεται το εργοστάσιο, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η Greenpeace η οποία χαρακτήρισε το έργο ως “πλωτό Τσερνομπίλ” και “πυρηνικό Τιτανικό”. Παράλληλα σύμφωνα με τον πυρηνικό εμπειρογνώμονα της Greenpeace στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Jan  Haverkamp, η δοκιμή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης είναι το λιγότερο «ανεύθυνη» και πρόσθεσε «Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που αναδύονται γύρω από τον Αρκτικό Ωκεανό θα αποτελέσουν μια τεράστια απειλή για ένα εύθραυστο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση από την κλιματική αλλαγή. Αυτή η επικίνδυνη επιχείρηση δεν αποτελεί απλώς μια απειλή για την Αρκτική, αλλά ενδεχομένως και για άλλες πυκνοκατοικημένες ή ευάλωτες περιοχές».

Τονίζεται ότι κύρια αποστολή του σταθμού είναι η παροχή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές στα βόρεια και ανατολικά της Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό ότι η Rosatom, η οποία αποτελεί την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλωτού αυτού πυρηνικού σταθμού, υπογράμμισε ότι ο αντιδραστήρας μπορεί να παράγει επαρκή ενέργεια για μία πόλη έως και 100.000 κατοίκων.

Τέλος επισημαίνεται ότι η κατασκευή ενός δεύτερου πλωτού σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 με τα ρωσικά κρατικά μέσα να αναφέρουν ότι εργασίες για την κατασκευή και άλλων τέτοιων πλωτών σταθμών θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

Φωτό: rosatom.ru

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.