Η τούρκικη λίρα «κατρακυλά»

Η τούρκικη λίρα «κατρακυλά»

323
Η τούρκικη λίρα «κατρακυλά»

Σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έφτασε η τούρκικη λίρα καθώς την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 το τούρκικο νόμισμα υποχώρησε κάτω από τις 4,37 λίρες ανά δολάριο εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στις 8 Μαΐου 2018.

Σύμφωνα με το Reuters η τούρκικη λίρα έχει υποχωρήσει από την αρχή της εβδομάδας κατά 2,9% . Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι στην αρχή του έτους η ισοτιμία της τούρκικης λίρας με το δολάριο κινούνταν στις 3,78 λίρες.

H επόμενη συνάντηση της Turkish Central Bank’s Monetary Police Committee (MPC) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου 2018, μόλις 16 μέρες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της γείτονας χώρας. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Reuters, είναι πιθανό η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να παρέμβει πριν τη συνάντηση της MPC με σκοπό να σταθεροποιήσει το τούρκικο νόμισμα. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια έκθεση είναι αμφίβολο το κατά πόσο η παρέμβαση αυτή θα έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα όσα αναφέρουν τοπικά μέσα της Τουρκίας για επικείμενη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με το οικονομικό του επιτελείο για το θέμα του νομίσματος, η τούρκικη λίρα φαίνεται να ανακάμπτει στις 4,2733 λίρες ανά δολάριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.