Απεβίωσε ο καπετάν Γιάννης Γκόρος

Απεβίωσε ο καπετάν Γιάννης Γκόρος

452
Απεβίωσε ο καπετάν Γιάννης Γκόρος

του Ναύαρχου ΛΣ (ε.α.) Π. Κοσμάτου

Το άγγελμα του θανάτου του Καπετάν Γιάννη Γκόρου λύπησε το σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Ο Καπετάν Γιάννης Γκόρος ήταν ο άνθρωπος της ελληνικής ναυτιλίας σε ολόκληρο το ανατολικό ημισφαίριο.

Πάντα δραστήριος και δημιουργικός, πάντα πρόθυμος και εξυπηρετικός, πάντα αποτελεσματικός στα δύσκολα, προσέφερε τις υπηρεσίες του, μέσω της εταιρείας που ίδρυσε προ 40 περίπου ετών, την παγκοσμίως γνωστή Hellenic Overseas Maritime, με έδρα την Σιγκαπούρη.

Τον Καπετάν Γιάννη είχα την τιμή να γνωρίσω προ 50 περίπου ετών όταν υπηρετούσα στο ΚΟΒΕ ως Προξενικός Λιμενάρχης. Ήταν τότε Πλοίαρχος ενός υπό ελληνική σημαία πλοίου που άνηκε σε μια μικρή νοικοκυρεμένη οικογένεια της Χίου.

Αυτό που για πρώτη φορά με εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι το πλοίο του ήταν ένα από τα ελάχιστα που τότε κατά δεκάδες προσέγγιζαν στους ιαπωνικούς λιμένες, που δεν παρουσίαζε ποτέ κανένα πρόβλημα, καμία διαφορά, καμία δικαιολογημένη ή μη απαίτηση. Κατά τις επιθεωρήσεις τα πάντα λειτουργούσαν άψογα και υποδειγματικά κατά την τάξη που είχε εθισθεί κατά την προϋπηρεσία του, ως έφεδρος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ήταν δε χαρακτηριστικό ότι οι ναυτικοί που υπηρετούσαν στο πλοίο του παρέμεναν επί μακρόν ναυτολογημένοι σ’ αυτό, μη επιθυμώντας παλινόστηση, εκφράζοντας αισθήματα αφοσίωσης και αγάπης προς τον Πλοίαρχό τους.

Υπήρξε αξιοπρεπής, τίμιος, άριστος οικογενειάρχης και ένας πολύ καλός πατριώτης.

Την επιχείρηση που εκ μηδενός δημιούργησε, συνεχίζει επιτυχώς ο υιός του Ανδρέας Γκόρος, ο οποίος μέχρι πρότινος ασκούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.