Στάση αναμονής από την Gazprom για την συνέχιση της συνεργασίας με την...

Στάση αναμονής από την Gazprom για την συνέχιση της συνεργασίας με την Ουκρανία

71
Στάση αναμονής από την Gazprom για την συνέχιση της συνεργασίας με την Ουκρανία

Η σύμβαση συνεργασίας με την Ουκρανία δεν θα επεκταθεί μετά το 2019, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακοπεί η μεταφορά φυσικού αερίου, δήλωσε ο αναπληρωτής CEO της Gazprom, Alexander Medvedev, στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα ο κ. Medvedev πρόσθεσε ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom αναμένει από την Ουκρανία να υποβάλει προτάσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη χώρα μετά το 2019, ιδίως όσον αφορά τις οικονομικές συνθήκες διέλευσης.

«Μέχρι στιγμής δεν διεξάγονται συνομιλίες παρά μόνο διαβουλεύσεις. Οι συνομιλίες θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία όχι μόνο για τον όγκο του φυσικού αερίου αλλά και τις συνθήκες διαμετακόμισής του. Η Ουκρανία πρέπει να κάνει τις κατάλληλες προτάσεις», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της Gazprom.

Τονίζεται ότι πρόσφατα η Gazprom έστειλε προς διαιτησία στο εμπορικό επιμελητήριο της Στοκχόλμης  τα σχετικά έγγραφα για τον τερματισμό της συνεργασίας με την ουκρανική εταιρεία Naftogaz αναφορικά με την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Τass.

Τα σύννεφα ανάμεσα στις δύο εταιρείες άρχισαν να εμφανίζονται από το 2009, ενώ εκκρεμεί μια διαιτητική απόφαση για διαμάχη τους από το 2014, καθώς η Gazprom διεκδικεί από την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου 37 δις δολάρια βάσει της ρήτρας «take or pay» για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2014.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ROMAN PILIPEY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.